pondělí 30. září 2013

Literární deníček (23. 9. - 29. 9. 2013)

Jak víte, minulý týden mého života se nesl ve znamení nástupu do školy. Ten vedl k větší než obvyklé únavě a mnohem menšímu množství času psaní. Hlavně v úterý a ve středu jsem měla sto chutí se na to vykašlat úplně, ale jakási setrvačnost mě donutila napsat aspoň něco. Navíc mi všechno zkomplikoval seminář Tvůrčího psaní a dlouhodobý úkol psát si 'glosář', čili něco jako deníček, kvůli němuž musím buď končit s psaním dřív, nebo jít spát pozdějc. Zatím to teda odnáší ten spánek. Ehm...

("Samozřejmě, že to odnáší ten spánek. Proboha... Jak by ses mohla připravit o čtvrt hodiny psaní, no? Jen přes moji mrtvolu!")

sobota 28. září 2013

Jak to tu teď bude?

Ahoj, jsem otravný a nudný informační článek. Pokud je vám jedno, jak bude tenhle blog v nejbližších týdnech a měsících fungovat, ignorujte mě. Pokud chcete aspoň pár základních informací, pusťte se do čtení.

Tak jo. Čte to aspoň někdo? Doufám, že ano.

Takže, jak jste si možná tak nějak všimli na osobním blogu (pokud tam tedy chodíte), že jsem konečně nastoupila do školy. Jazyková a literární kultura se zatím tváří asi tak stejně zábavně, jak zní, čili nijak zvlášť. Možná až se rozjedeme a budeme brát něco jinýho, než to, co po nás učitelé tak budou chtít, bude to zajímavější. Upřímně doufám, že jo.

čtvrtek 26. září 2013

9 – Čínská restaurace

Tak co, těšili jste se na tenhle čtvrtek tak, jako se od něj od pondělka těším já? Ne, jistě, že ne. Vy totiž nevíte, co jsem na vás v téhle kapitole nachystala. I mě to v pondělí docela překvapilo. A nepokrytě přiznávám, že se mi to líbí. Dnešní kapitola je totiž první, která se aspoň částečně neodehrává u kluků v bytě. Zatím se v něm vždycky hezky schovávali, ale dneska vyrazí ven. Máte radost?
Na příště jste si těsným rozdílem zvolili téma Kokos. A víte co? Hned dneska ráno mě napadlo přímo boží zpracování, co vás nepochybně potěší. *vložte ďábelský smích* Jako obvykle můžete v anketě vyjádřit svůj názor na námět pro přespříští kapitolu. Sice myslím, že tu máme docela jasného favorita, ale... No, třeba mě překvapíte.
Ale teď už si pěkně můžete jít uźít kluky a jejich výlet mimo domov... =)

pondělí 23. září 2013

Literární deníček (16. 9. - 22. 9. 2013)

Dnešní literární deníćek se bude opět odehrávat ve vší stručnosti. Tentokrát ne proto, že bych snad byla unavená/moc líná (i když jsem oboje, přiznávám), ale především proto, že jsem dneska byla poprvé ve škole, zítra brzo vstávám (a tudíž musím jít i brzo spát) a ráda bych ještě něco napsala, aby u dnešního zápisku nebyla jedna velká nula. Takže se-

"Přestaň se vykecávat a dej se do psaní. Páťa s Lukym čekají!"

neděle 22. září 2013

Ginger (Setkání s literární postavou)

Nevím, jestli to víte (nebo aspoň tušíte), ale na blog.cz momentálně probíhá soutěž o nejlepší povídku o setkání s literární postavou. Vzhledem k tomu, že je exkluzivní jen pro aktivní uživatele blog.cz (kterým se vážně neplánuju zase stát), nemůžu se jí zúčastnit oficiálně. Ale v tom, abych tu povídku NAPSALA, mi nikdo zabránit nemůže, no ne?
Soutěž má víceméně dvě hlavní podmínky. Povídka musí mít méně než 1800 znaků (má 1799, HA, tomu říkám využití prostoru!) a musí být o postavě z knížky, která je oficiálně vydaná. Mno, tu první jsem zjevně dodržela, na tu druhou jsem se prostě vykašlala. Protože, jak jsem už řekla, stejně se nemůžu přihlásit. A koneckonců, to nevydání se může velice rychle změnit.
Protože tu mám povídečku o setkání s jednou vedlejší postavou Upířiny. Se svou velmi oblíbenou postavou...

pátek 20. září 2013

Recenze na Radka

Už je to nějaká chvíle, co jsem vydala svoji první knížku, jak víte. Bylo to vlastním nákladem, jak si patrně taky vzpomínáte. Od doby, co se tak stalo, na ni na blozích vyšlo hned několik recenzí. Sice jsem se na ně snažila odkazovat na facebookové stránce, ale teď si tak říkám, nebylo by lepší a praktičtější mít je pěkně pospolu, a navíc dát možnost si je přečíst těm, co snad facebook nemají. Takže... Tady to je. Recenze na moji prvotinu, shrnuté do jednoho článku.

Třeba vás některá z nich přesvědčí, pokud snad ještě váháte, jestli si knížku pořídit. Klidně můžete, ještě jich mám v šupleti přes dvacet. (Mimochodem, je to trochu úlet, říct o vydané knížce, že leží v šuplíku, ale... Ona tam FAKT leží!)

Tak, a teď už ten seznam recenzí...


Samozřejmě, že seznam budu doplňovat podle toho, jak budou recenze přibývat. Jestli jste snad na Radka recenzi psali, ale na seznamu se nevidíte, tak mi, samozřejmě, napište. Sice myslím, že jsem našla všechny recenze, ale možná se pletu. Takže se přihlaste a já vás na seznam přidám. Díky. =)

Pokud byste snad recenzi chtěli napsat, ještě pořád platí nabídka recenzní .pdf verze knížky. Jen se ozvěte na můj mail, který najdete v levém menu pod položkou 'Kontaktujte mě'. Nebojte, nekoušu.

A samozřejmě, že můžete omrknout i hodnocení na Goodreads nebo Databázi Knih. A můžete přidat i vlastní, budu jen ráda... =)

čtvrtek 19. září 2013

8 – Krabice

Řeknu vám to upřímně, dnešní kapitola Patrika s Lukym se mi prostě líbí. Je trochu ujetá, kapku sexy... Prostě přesně taková, jaká měla bejt. Muhahaha. Ehm, no nic.
Na příště jste si téma tak docela neodhlasovali. Ačkoliv jedno dlouhou dobu vedlo, v posledních dnech se stav poměrně vyrovnal, takže od včerejšího večera jsme měli dvě témata s naprosto stejným počtem hlasů. Čekala jsem, jestli se neobjeví někdo, kdo by stav změnil, ale ne. Takže jsem to nechala na náhodě a prostě si hodila korunou. Pročež vám můžu oznámit, že příštím tématem se stává Čínská restaurace. Už teď se můžete zapojit do hlasování o námět na kapitolu přespříští. Uvidíme, jestli to zase bude vyrovnaný souboj, nebo si tentokrát najdete nějakého favorita.
A teď bez dalšího zdržování... Mrkněte se, jak dopadla ta slavná Krabice... =)

úterý 17. září 2013

Literární deníček (9. 9. - 15. 9. 2013)

Tak jo. Napřed bych se vám asi měla omluvit za to, že se tu tenhle deníček neobjevil už včera. Prostě jsem nebyla doma, neměla jsem s sebou diář s poznámkami a počty znaků, a i kdybych ho měla, nemám chuť a čas ten deníček psát. No, vzhledem k tomu, jak málo z vás ho týden co týden čte, hádám, že nikomu zvlášť nechyběl. A popravdě, mně se to ani moc nechce házet. Minulý týden byl tragédie, a nebylo to jen tím, že jsem nebyla doma a přišla o tři psací dny. Kéž by to tak bylo tím. Ale ne, já prostě neměla náladu na psaní, do ničeho se mi nechtělo, a podle toho to i vypadá. Asi na mě doléhá nějaká podzimní deprese, nebo co...

("Kecy. Prostě jsi líná a děláš kraviny, místo toho, abys psala. A lítáš všude možně. A tak vůbec. Neházej to na depresi, buď tak hodná. A už vůbec ne třeba na línou Múzu!")

sobota 14. září 2013

„Nepřeháníš to už trošku?“

„Ticho,“ frknu a ošiju se. „Mimochodem, ne, že by to tak docela byla moje vina.“
Zvuk se přesune od pravého ucha k levému.
„Dovol? Snad bys z toho nechtěla obviňovat MĚ, svoji úžasnou a rozkošnou Múzu? Ts ts ts. Abych se neurazil.“
Otočím hlavu a prohlédnu si ho.
„No, kousek by sis možná urazit mohl. Nepřibral jsi poslední dobou?“

čtvrtek 12. září 2013

7 – Stávka

Dnešní kapitolu dostanete docela brzo. Není to proto, že bych na vás chtěla být kdovíjak hodná (no dobře, chci, ale není to hlavní důvod), ale prostě tím, že v jedenáct mám sedět u zubařky, bude to u ní minimálně na hodinu, a já prostě vím, že až se vrátím domů, rozhodně se mi nebude chtít hned něco házet, takže by kapitola byla nejspíš až hodně pozdě. Takže, no... Máte ji tu teď.
Pokud jde o kapitolu příští, zvolili jste si téma Krabice. Nemůžu uvěřit, že jste to vážně udělali. Trčelo tu tak dlouho, prošlo si spoustou anket... Ale nakonec jste ho vybrali. Wow. Pokud jde o anketu na přespříští téma, máme tu zase pár těch, co už jste viděli, ale nikdy neodhlasovali. Tak schválně, čím mě překvapíte tentokrát.
A teď už mlčím. Jděte si užít Stávku. Jo, a pokud je zrovna mezi jedenáctou a polednem, když tohle čtete... Myslete na mě, ano? Díky moc...

úterý 10. září 2013

Změna je život?

Jestli pomalu začínáte panikařit, že jsem se rozhodla to tu zrušit, přestěhovat se, nebo zrušit Patrika s Lukášem, zase poklidně přestaňte. O žádnou takovou tragédii nejde. Vlastně nejde o vůbec žádnou tragédii, jen o obyčejnou úvahu o změně designu.

pondělí 9. září 2013

Literární deníček (2. 9. - 8. 9. 2013)

Ahoj, lidi. Dneska bude deníček jen ve vší stručnosti. Měla jsem toho dneska hodně, k napsání jsem se dostala teď a vůbec se mi do toho nechce. Jsem utahaná, bolí mě hlava... A prostě se mi nějak nechce se s tím vypisovat, nemluvě o tom, že tenhle týden stál z psacího hlediska vcelku za houby. Tedy, jak se to vezme... Na moje standardy z poslední doby stál za houby, tak. Ehm...

("Zkrátka, pro všechny ostatní jeto naprosto šílený číslo, jen pro tebe je to málo, chápu správně? Ale jiste, že chápu...")

sobota 7. září 2013

Nákupní seznam

Je to už nějaká doba, co jsem vás prosila, abyste mi zadali slova, na která bych mohla psát povídky. Přiznávám, nějakou dobu jsem na ten článek i vaše náměty docela kašlala, ale dneska jsem seděla, chtěla něco napsat, ale neměla nápad... Tak jsem ten článek otevřela a hledala něco, co by mě inspirovalo. A výsledek oné inspirace najdete níže. Je to teplý, je to snad i vtipný, prostě zase jednou oddechovka.
Slova mi tentokrát zadala happy a jsou to: Tiskací písmo; trojúhelník; souhvězdí; význam; vlastnoruční; kouzelník; nakladatelství; obohacování; životní; detail; nejásám; pozvání; plakát
Tak přeju hezký počtení... =)

čtvrtek 5. září 2013

6 – Králík

Víte, někdy si říkám, jestli ty kapitoly Patrika a Lukáše nehážu nějak moc často. Ten čas letí tak srašně rychle, člověk se ani nenaděje, a už je zase čtvrtek a zase musí publikovat... Ehm, jo, chápu. 'Ani nemysli na to, že bys to omezila, ty mrcho zatracená'. Buďte bez obav, omezování se nekoná. To bych si nedovolila...
Takže bych vám asi měla říct, že na příští týden jste si odhlasovali téma Stávka, čímž jste mě vážně potěšili, jelikož zrovna na to mám v hlavě jistej plán. Muhahaha. Pokud jde o anketu na přespříště, náhoda tomu chtěla, že se v ní sešly skoro samý milionkrát omílaný náměty, co nikdy nikdo nevybral (a skoro pro ně ani nehlasoval). Teď jeden z nich vybrat musíte. Tak mě překvapte.
A teď už si můžete vesele jít užít povídku na téma Králík... =)

úterý 3. září 2013

Překonat sám sebe

Prakticky pokaždé, když se v mém Literárním deníčku objeví u celkového počtu znaků vážně velké číslo, najde se někdo, kdo se v komentářích zeptá, jak to dělám, že dokážu psát tolik. Někdo si možná myslí, že je to kouzlo, někdo zas, že jsem absolutní šílenec. V tom druhém máte tak trochu pravdu, ale o tom tenhle článek není. Je tu proto, aby vám objasnil, že celé to slavné kouzlo je vlastně jen docela jednoduché pravidlo, kterým se tak trochu řídím. Pravidlo, které se dá aplikovat prakticky na všechny oblasti života, zdaleka ne jen na psaní.

Znej své limity. A pak se jim vzepři.

pondělí 2. září 2013

Literární deníček (26. 8. - 1. 9. 2013)

Ještě si pamatujete na ten šílenej počet znaků, co mi vyšel v přechozím literárním deníčku? Kdyby snad ne, připomínám, že to bylo něco málo přes pětasedmdesát tisíc. A víte, jak jsem říkala, že tohle rozhodně nepřekonám? Abyste věděli, měla jsem pravdu. Nepřekonala. Což ovšem neznamená, že by číslo za tenhle týden bylo o tolik horší. Kdepak. Ani omylem.

("Hele, nevykecávej jim to všechno  předčasně. Když všechno vyzvoníš teď, nebudou mít důvod přečíst si článek. A ty přece CHCEŠ, aby si ho přečetli, no ne?")