sobota 11. října 2014

Filmový tip #6 - A Single Man

Každý z nás má svoje úchylky, když přijde na filmy, seriály nebo knížky. Někdo skočí po čemkoliv s oblíbeným hercem, někdo po čemkoliv od oblíbeného režiséra nebo autora... No, já poslední dobou musím mít a vidět všechno, u čeho se píše 'Christopher Isherwood'. Jsem hrozná, vím to. Ale, no... To víte, jak si člověk někdy někoho vážně oblíbí, už se to s ním veze. Měla jsem šanci odolat filmu, co byl natočený podle jedné z jeho knížek? Samozřejmě, že neměla. (Momentálně mi dává vážně hodně práce, abych po shlédnutí filmu odolala pokušení si tu knížku objednat. Zatím se ovládám. Držte mi palce, ať u toho zůstane. A ano, vážně se mi ten film líbil natolik, abych hned chtěla i knížku...) Sice netvrdím, že se tenhle film bude řadit k mým úplně nejoblíbenějším, ale rozhodně je zatraceně zajímavý. Tak se na něj mrkneme blíž, co vy na to?





Kdo?
Režie: Tom Ford
Scénář: Tom Ford
Hrají: Colin Firth (George Falconer), Julianne Moore (Charley), Nicholas Hoult (Kenny), Matthew Goode (Jim)

Co?
Děj filmu se odehrává během jednoho jediného dne. George Falconer, původem Angličan (a ano, je to na něm vážně znát), je vysokoškolský učitel, jehož dlouholetý partner Jim přesně před osmi měsíci náhle zemřel při autonehodě, což je něco, s čímž se George pořád nemůže vyrovnat. Dá se říct, že nedělá skoro nic jiného, než že myslí a vzpomíná na Jima. Jeho deprese je už tak silná, že dokonce plánuje sebevraždu. Ale během toho jednoho dne zjišťuje, že vlastně jsou věci, co přináší do světa radost a barvy.


A to je to, o čem je vlastně celý film. O jednom osamělém, zlomeném muži, který nachází radost v obyčejných každodenních věcech a lidech kolem sebe. Otázkou je... Bude to pro něj dost?

Proč to chcete vidět?
Dobře, dobře, já vím. 'Christopher Isherwood' pro vás asi není všechno, co potřebujete slyšet, abyste začali stahovat, to je jen moje úchylka. Vy asi chcete lepší důvody. A já se vám je pokusím dát.

V prvé řadě je tu samozřejmě to, co, jsem naznačila už ve shrnutí děje. Celý film je o obyčejných radostech a o tom, jak můžou změnit naše vnímání světa. A je o osamělosti a o tom, čeho se člověk bojí, a o tom, jak se vyrovnáváme se ztrátou, a... A celkově prostě vede k zamyšlení. Není to zrovna nejoptimističtější film, co jste viděli. Ale nemůžete říct, že vás nechá chladnými.


Pak musím zmínit jistý smysl pro humor. Jistý značně britský smysl pro humor. Protože i když Christopher Isherwood strávil značnou část života v Americe, je zjevné, že nikdy nepřestal být Britem, a na postavě George se tohle docela podepisuje. Třeba i jeho přístup k plánování sebevraždy je vážně zatraceně... BRITSKÝ. A mimo to tu najdete i pár vtipů, co vás nejspíš přimějí vyprsknout smíchy.


A pak je tady ta vizuální složka filmu. Když pominu některé pasáže, co na mě působily prostě až MOC umělecky, ehm. Ale jestli mě něco dostalo, je to práce s barvami. Když se George cítí vážně mizerně, obraz je našedlý a mdlý. Ale když najde něco, co mu přináší trochu radosti do života, svět má náhle zase barvy. (I když snad nikdy není tak barevný, jako je v jeho vzpomínkách na Jima.) Ty změny jsou jednoduše... fascinující. Vážně.

Malé osobní úchylky
Tentokrát je tu (kromě autora předlohy, ovšem) úchylka zase jen jedna. Tohle prostě není film, který by fandil vytváření osobních úchylek, ehm. Ale i tentokrát musím zmínit jednoho herce, respektive jednu postavu z filmu, a to je Kenny, Georgův mladý student. Nemůžu si pomoct, ale ten kluk je prostě... rozkošný. Ano, takovým zvláštním způsobem, rozhodně není typicky hezký. Ale mně se líbí. Je to prostě jeden z těch divně roztomilých typů, co jsem na ně ujetá...

10 komentářů:

  1. Vzhledem k tomu, že jdu po všem, v čem hraje Julianne Moore (jak to, že tenhle film ještě neznám?), se na to určitě musím mrknout. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Mne zas úplne stačilo, keď si mi spomenula, že tam hrá Colin Firth a ja som vedela, že to musím vidieť :D Vypadá to naozaj moc dobre :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to jsem věděla, že na toho tě chytím, no... =D

      Vymazat
  3. Eh, tenhle film mám na seznamu už dlouho.... Isherwood a ke všemu ho režíroval Tom Ford. Asi se na něj fakt budu muset kouknout. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně. =D Neříkám, že je to nejlepší film, co jsem kdy viděla, ale rozhodně je dobrej. =)

      Vymazat
  4. Tenhle film mám moc ráda a Nicholas Hoult tam opravdu vypadá divně roztomile. :)
    PS: Díky za filmové tipy, vždycky sem ráda nakouknu, ale jako největší lenoch nezanechávám komentář.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je v pohodě, hlavně jestli tě třeba někdy nalákají se na nějakej film podívat, kvůli tomu to hlavně dělám... =D

      Vymazat
  5. Tenhle film mám na seznamu už od střední školy a hrozně se stydím, že jsem ho doposud neviděla. Tvůj článek snad konečně bude popudem k tomu, abych to napravila. Colin Firth je skvělý, jeden z mých oblíbenců, a jelikož se říká, že v tomto filmu odvedl jeden ze svých nejlepších výkonů, byla by obrovská škoda ho opomenout. Díky, že jsi mě popostrčila správným směrem. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně to naprav, stojí to za to, přísahám. =D A není zač děkovat, já ty filmový tipy dělám fakt ráda... =)

      Vymazat