středa 1. května 2013

Chci si poztěžovat

Kdo už teď víte na co, máte u mě malé a naprosto bezvýznamné plus. Kdo nevíte, udělejte pro mě něco. Až zítra dorazíte do školy, jděte rovnou za češtinářkou a řekněte, že jí vzkazuju, že ať máte z češtiny jakoukoliv známku, zasloužíte si o stupeň horší.

Tohle byla nadsázka, samozřejmě. Ale to nic nemění na faktu, že byste v nadpisu měli postřehnout zcela tradiční chybu, která vám nenápadně naznačuje, čemu se dnes budeme věnovat. Ano, správně. Psaní předpon s a z.


Než se zeptáte, ano, existuje mezi nimi rozdíl. Ano, občas dokonce vcelku zásadní. Někdy i tak zásadní, až naprosto změní význam slova, případně rovnou celé věty. Uznejte, že je trochu rozdíl, jestli se zmažete (blátem) nebo smažete (z povrchu zemského). No dobře, možná je to trochu sci-fi příklad, ale to nám nevadí. Koneckonců, z téhle kategorie jich tu dnes ještě pár mít budeme.

Pravdou je, že to, kdy na začátku slova píšeme s a kdy z, vám vaše češtinářka už vysvětlovala. Nekoukejte na mě tak, vysvětlovala. Jestli jste pokaždé chyběli/vykecávali se/hráli si s mobilem/obecně nedávali pozor, je to skutečně moc smutné, ale vážně. Nám to učitelka na gymplu opakovala minimálně během kontroly každého diktátu, který tuhle problematiku obsahoval. Jestli se ta vaše neobtěžuje, chtějte jinou učitelku.

Základní pravidlo pro předpony s a z je vlastně docela jednoduché. Samozřejmě, že existují slova, u nichž si to, jak se píšou správně, musíte prostě zapamatovat (ideální je vštípit si je čtením, přirozeně), ale pro ten zbytek platí pevné zásady. Takže...

Předpona S
- označuje směr dohromady (svolat děti, sdružit se), případně z povrchu dolů (smést ze stolu, shodit z parapetu)
- zapamatovat si musíte: schovat se, skonat, skončit, slevit, spálit, spáchat, stěžovat si, strávit, stvořit, stýskat si
Patrik se zářivě usmál a začal z Lukášova hrudníku pomalu slíbávat všechnu čokoládu. (Já říkala, že budou sci-fi příklady, ne?)
Stát u okna a shlížet dolů na lidi. Super zábava, Luky.“

Předpona Z
- používá se zejména ve významu 'učinit nějakým', případně 'stát se nějakým' (učinit tupým = ztupit, stát se modrým = zmodrat, činit těžkým = ztěžovat)
- zapamatovat si musíte: zhostit se, zkoumat, zkoušet, zpívat, zpověď, zpytovat, zpupný, způsob, zříci se, zřídit, ztepilý
Věř tomu nebo ne, Luky, ale právě teď mám vážně chuť tě celýho zlíbat...“
Jen jedna poznámka k tomu překladu, Patriku. Kdo dneska ještě říká 'ZHLÉDNOUT film'?“

Ano, vážně se to dá určit tak snadno. Ano, vážně se to můžete naučit i vy. Ano, vážně byste mi udělali velkou radost, kdybyste to aspoň zkusili.

A jen tak na zkoušku... 'Zmuchlat', nebo 'smuchlat'? A proč?

14 komentářů:

  1. No... Pokud to vezmeš opravdu do hloubky, tak by šlo oboje. Jelikož smuchláš z narovnaného a muchláš to ke středu... Ale vypadá to blbě, takže použiješ zmuchláš, protože to muchláš až to zmuchláš... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, muchláš to dohromady, ale přednost má to, že to učiníš zmuchlaným... =D

      Vymazat
  2. Zmuchlat někoho jenom tak, určitě je to příjemné.
    Smuchlat někoho už příjemné být nemusí.

    OdpovědětVymazat
  3. Když jsem chodila do školy dělalo mi to problémy, teď už vůbec, protože jak čtu hodně, tak se také hodně vyvaruji chyb, člověk si totiž čtením mozek procvičuje. Jinak zmuchlat. Smuchlat to už blbě vypadá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel ne každej se to dokáže čtením pořádně naučit. Ale jo, zrovna na to s/z čtení vcelku platí...

      Vymazat
  4. Já dosud nevím, jestli je zhnít nebo shnít. Ano, měla bych se podívat do slovníku, než sem napíšu takový pitomý žvást. Já vím.
    Mimochodem, na slově "vštěpit" mi něco tak nějak trochu nehraje... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "vštěpit" :-D Dobře ty ;)

      Vymazat
    2. Počkej, to ale není můj vynález, to je výtažek z článku :) ("...ideální je vštěpit si je čtením, přirozeně..."

      Vymazat
    3. Ach, dík. Tohle je jasnej důkaz toho, že občas se splete každej. Poslední dobou šíleně blbnu... =/

      Vymazat
  5. Učitelka nám pořád vtloukala do hlavy shlédnout z kopce, ale zhlédnout film; strávit čas i jídlo. Už mi ze všech těch pravidel hrabe. -_-

    OdpovědětVymazat
  6. Už bych si mohla zvyknout, ale pokaždé ti skočím na špek. Otevřu bloglovin, osypu se z hrubice v nadpisu a teprve pak mi dojde, že bude gramatické okénko:)

    OdpovědětVymazat
  7. no, abych pravdu řekla, tak jsem si toho všimla, až jsem začala číst, protože jsem nadpis jen přeletěla a ani nevnímala. možná bych si toho stejně nevšimla, když nad tím člověk nepřemýšlí... :D
    a já si pamatuju že z je "změna stavu" a ty z rovného papíru uděláš nerovný, takže... :D

    OdpovědětVymazat