pondělí 17. února 2014

O modrozeleně proužkovaných tričkách

Po dlouhé, vážně hodně dlouhé době se hlásím s jedním osamělým dílem gramatického okénka. Konečně mě totiž napadla jedna taková ne zrovna podstatná věc, kterou jsem, jak doufám, ještě nikdy dřív nezmiňovala a nevyjadřovala se k ní. Je to vlastně docela okrajová věc, spíš takový malý chytáček, prostě něco, co při běžné komunikaci použijete spíš krajně výjimečně, a při tvůrčím psaní jen o něco málo častěji.

Zkrátka, dnes se tu krátce pověnujeme tomu, jak to udělat, když chcete vyjádřit určitou barevnou kombinaci. Nebo jinými slovy: „Je jedno, jestli to napíšu s pomlčkou nebo bez ní?“


Nerada jsem poslem špatných zpráv, ale musím vám sdělit, že ne, jedno to není. Bohužel. Na druhou stranu, kdyby bylo, nemám důvod tenhle článek psát, že? Ale nebojte, pravidlo na to, kde pomlčku použít, není ani dvakrát složité. Když se budete trochu soustředit, jsem si jistá, že si ho dokážete snadno zapamatovat.

Takže, bez dlouhého okecávání. Připraveni? Jdeme na to.

Verze s pomlčkou (modro-zelené tričko)
Pomlčka vám dává najevo, že ony barvy, které pomlčka odděluje, jsou odděleny i na zmíněném tričku. Znamená to tedy, že tričko je kupříkladu modro-zeleně proužkované, že polovina je modrá a polovina zelená, že na zeleném podkladu jsou modré puntíčky, srdíčka nebo třeba vlaštovky.
(Prosím, ignorujte bolestný výkřik mého Múzy. Koneckonců, je to jeho problém, že jeho fantazie sahá jen k zeleno-zlato-černé kombinaci, že ano...)

Verze bez pomlčky (modrozelené tričko)
Když pomlčku mezi barvami nevidíte, znamená to, že i na dotyčném tričku jsou barvy smíchané, právě tak, jako kdybyste vzali dvě tempery a na paletě je spatlali do sebe. Vlastně se tedy dá říct, že výsledná modrozelená barva by se jinými slovy dala označit za tyrkysovou. Modrozeleně proužkované tričko byste tudíž mohli mít pouze v případě, že byste měli dva různé odstíny tyrkysové. A i tam by se o tom dalo jistým způsobem polemizovat.

Tak, doufám, že jsme se pochopili. Kdybyste snad měli nějaké otázky, neváhejte se ozvat v komentářích. A kdyby vás třeba napadlo něco, k čemu bych se podle vašeho názoru měla v gramatickém okénku vyjádřit, dejte vědět tamtéž. Budu za inspiraci jenom ráda.

No, a to by bylo prozatím asi vše. Zase se s touhle rubrikou někdy ozvu. Jen co narazím na nějakou inspiraci...

12 komentářů:

  1. Tak nad tímhle jsem snad ani nikdy nepřemýšlela.
    Proto nosím černou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale co když si postava chce vzít nějakou jinou barvu? =D

      Vymazat
  2. Přemýšlela jsem, co nového se dozvím, ale matně si vzpomínám, že jsme to jednou o češtinu dělali. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tohle mě nikdy nenapadlo :) A přijde mi super, že to teď vím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ježíši :D Jak to vy blogeři děláte, že naše češtinářka o něčem v hodině mluví, a za pár dní o tom samém někdo napíše článek? To už se mi od začátku školního roku stalo několikrát. :D V pátek jsme se o tom zmiňovali v češtině, a hele - je středa a Arvari má článek na blogu o modrozeleně proužkovaných tričkách :D (Tak mě napadá - my jsme si to v hodině ukazovali na úplně stejné barvě, taky jsme tam měli modrozelenou! Asi černá magie.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. *jak to vy děláte, to blogeři ignoruj, to tam němelo být :D (to je tak, když někdo přemýšlí nad třemi věcmi naráz :D)

      Vymazat
    2. Modrozelená se totiž dá snadno popsat jako tyrkysová. To se pak líp představuje... =D A jinak, no... To jsou prostě ty náhody, no... =D

      Vymazat
  5. Dobrá ráda! U toho dělám chyby taky, to se přiznám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně se přiznej. =D Tohle je sice jednoduchá věc, ale hádám, že v tom má guláš spousta lidí... =D

      Vymazat
  6. Takže by to bylo modrozeleně-modrozelené tričko. :D
    Jojo, to znám od nástupu na gympl, naše češtinářka je na to alergická.

    OdpovědětVymazat