čtvrtek 24. července 2014

O 'silných ženských hrdinkách'

Víte, asi bych neměla veřejně přiznávat, že mě něco takového štve, protože je to vlastně tak trochu politicky nekorektní a pár lidí by to mohlo docela slušně naštvat. Ale už mě to, že bych někoho mohla naštvat, někdy zastavilo? Maximálně tak přibrzdilo. A zrovna dneska nehrozí ani to. Takže než začnu, ráda bych připomněla, že to, co na následujících řádcích hodlám vyjádřit, je můj názor, založený na mém vlastním (zjevně kapku pokřiveném) pohledu na svět. Neříkám, že ho se mnou musíte sdílet, ale prosím, nesnažte se mě přimět ho změnit. Díky za pochopení.


Nejlepší asi bude začít pěkně od začátku. Poslední dobou nějak podezřele často slýchám o čemsi, čemu lidé říkají 'silná ženská postava'. Jedná se většinou o hrdinky knížek/filmů/seriálů, které jsou obvykle jak krásné, tak inteligentní, ale především absolutně nezávislé. Dokáží se postavit celému světu, umí mávat mečem/střílet z pistole/velet armádě, zkrátka rozhodně to nejsou obyčejné ženy, to ani omylem.

Nechápejte mě špatně, nemám nic proti schopné (hlavní) hrdince, co nepotřebuje chlapa, aby jí zachraňoval zadek. K čertu, jedna z těch mých postav, co píšu nejradši, je přesně taková. (Upřímně, většina chlapů potřebuje zachraňovat zadek PŘED NÍ, zejména pokud mají poněkud ostřejší špičáky. Ehm, a taky je trochu psychopat, ale to nic.) Problém nastává tehdy, když lidé (a přiznejme si to, většinou jsou to ženy) získají pocit, že pokud se v díle taková postava nevyskytuje, je to špatně. A je to sexismus. A ženy se pak v žádném případě do příběhu nedokážou vcítit a nebude se jim líbit. A vůbec, že je ten autor chlap? No, to se není co divit, že neumí napsat silnou ženskou postavu, určitě se žen bojí!

Ehm... Jo. Dobře. Já nevím, jak vy, ale já prostě nikdy silnou hrdinku ke štěstí nepotřebovala. Když mi postava sedne svými vlastnostmi, když je mi zkrátka sympatická, je mi úplně jedno, co má mezi nohama. Vlastně se dá říct, že v mojí hlavě dosahují muži a ženy absolutní rovnoprávnosti.

Což je podle mě přesně to, o co by mělo všem těm hyperaktivním zastáncům ženských práv správně jít, no ne? O to, že člověk (postava) se definuje tím, co je zač, ne tím, že díky genetické loterii má prsa a další partie, o kterých ale nesmíte mluvit, protože pak z ní děláte sexuální objekt, a to je moc, moc špatně. Do půl těla svlečený muž, kterému se pod kůží napínají vypracované svaly (koukám tvým směrem, Thore!), totiž rozhodně není sexuálním objektem, jak vás to mohlo jen napadnout? Když nad ním slintají ženy (aspoň většinou), je všechno v absolutním pořádku, samozřejmě.

(Aby bylo jasno, tím se nestavím proti tomu, že postava občas vypadá sexy, chraň bůh. Ať se Thor klidně ukazuje polonahý častěji, nemám absolutně nic proti. A na těsných kalhotách nějaké hrdinky taky nevidím nic ponižujícího. Říkám, jsem divná.)

Ale to už trochu odbočuji od původního tématu článku, od silných ženských postav. Protože... Vážně, vy nemáte pocit, že jich je už nějak... MOC? A to nemluvím ani o dílech, kde se ta silná ženská hrdinka vyskytuje prostě naprosto přirozeně a nikdo o ní nepochybuje (jako třeba Klia nebo Beka v Nightrunnerské sérii), jako spíš o těch, kam je tak nějak... nesmyslně a násilím vmáčknutá jen proto, aby uspokojila co nejširší publikum a zásady politické korektnosti (a přísahám, tomuhle tématu se budu muset brzy věnovat taky, protože to mi leze na nervy snad ještě víc). Ano, hádáte správně, přichází pár příkladů, kdy to dosazování ženských hrdinek podle mě přesáhlo únosnou mez.

O Hobitovi už asi většina z vás slyšela. Většina z vás nejspíš taky už viděla oba díly, co jsou zatím k mání (čímž se značně odlišujete ode mě, mimochodem, já viděla jen ten první). A pokud jste i četli knížku (prosím, řekněte, že jste četli knížku), asi už tušíte, kam momentálně mířím. Ano, správně, Tauriel. To je taková ta elfka, co, aspoň podle traileru, je takový Legolas v pomyslné sukni. A navíc je zrzavá! (Což je hrozně, hrozně sexy, pokud vynecháme fakt, že ta herečka rozhodně není TYP na zrz vlasy, nemluvě o tom, že zrovna tahle barva vlasů u Tolkienových elfů prakticky neexistuje.) Co na tom, že v Tolkienově světě nemá ženská v nějaké velitelské pozici, a vlastně ani v armádě jako takové, ani to nejmenší opodstatnění, to je přece detail. Podstatné je, že máme silnou ženskou postavu, která pomůže oslovit ženské publikum! Co na tom, že Pán prstenů se bez toho obešel? Co na tom, že se najde spousta původních fanoušků Středozemě, co ji nemůžou vystát? Protože třeba pro mě je Tauriel (a s ní související absolutně nesmyslný mezirasový milostný trojúhelník) jedním z hlavních důvodů, proč se na ten film nedokážu přimět podívat ani nelegálně, nedejbože, abych si ho snad koupila na DVD nebo na něj šla do kina...

A mám tu ještě jeden příklad, kdy se 'silná ženská postava' dosazuje do příběhu násilím a jen proto, aby zaujala ženské publikum. Fanoušci komiksů o tom už dost pravděpodobně slyšeli. Jde o to, že Marvel se tak trochu rozhodl udělat z Thora, jednoho ze svých momentálně asi nejpopulárnějších superhrdinů, ženu. Tedy, ono je to jinak. Marvel se rozhodl připravit Thora o jeho kladivo (zase jednou), prohlásit, že Thor je titul, ne jméno, a vrazit Mjölnir i jméno nějaké zatím tajemné slečně. Co se stane s naším starým známým Thorem, to zatím není známo. A mě to vážně štve, protože když chcete silnou ženskou komiksovou hrdinku, proč prostě nevytvořit silnou ženskou komiksovou hrdinku? Proč vzít vážně zatraceně skvělého komiksového hrdinu, sebrat mu jeho identitu a vrazit ji někomu jinému? Skoro bych řekla, že tenhle krok víc lidí odradí, než jich to zaujme a přivede ke komiksům. Já za sebe třeba vím, že o ženskou verzi Thora zájem vážně nemám. A upřímně doufám, že se tahle 'hrdinka' spolu s titulem a kladivem nezdědí i Thorova mladšího sourozence, protože... No, prostě proto, že dvojka Thor a Loki spolu v komiksech momentálně poměrně hezky spolupracuje a celkově sourozenecky FUNGUJE, takže to poslední, co bych si přála, je to, aby mezi ně teď vletěla nějaká nová bohyně hromu...

Určitě bych našla další příklady, kdybych se snažila, ale obávám se, že by se tenhle článek pak stal až neúnosně dlouhým, a to nechci. Takže bych to shrnula asi následovně:

Ne, vážně nemám nic proti hrdinkám, i když uznávám, že těch, co jsem si oblíbila, je jen pár, a obvykle dávám přednost mužským hrdinům. Jenže ne proto, že jsou to MUŽI, ale prostě jen proto, že jsou kolikrát mnohem lépe napsaní, propracovanější a celkově sympatičtější. (Jestli ono to nebude tím, že typicky ženské vlastnosti nemůžu vystát ani v reálu, ehm.) Radši se s postavou ztotožním na základě toho, jaká je, než na základě toho, že má taky prsa. A nebudu vyšilovat, že je nějaký autor šovinista, jen proto, že v jeho dílech se vyskytuje málo žen, co odpovídají mým ideálům. Rovnoprávnost žen a mužů je jedna věc, stavění ženských hrdinek na piedestal věc druhá. Protože, i když tomu spousta lidí nechce věřit, to, že jste žena, samo o sobě neznamená, že už máte plusové body navíc...

A teď už radši končím, než se tenhle článek vážně nebezpečně natáhne. Svůj názor jsem vám řekla. A samozřejmě, že budu ráda, když vy mi napíšete ten svůj...

31 komentářů:

  1. Teď jsi to docela dobře vystihla. :D
    Tauriel. Když jsem se svými spolužačkami (a mám super spolužačky, protože mají načteného Tolkiena) byla v kině na Hobitovi, vlastně jsme se asi jenom šokovaně smály. Nenarazila jsem snad na nikoho, kdo by na její výskyt ve filmu měl pozitivní názor... :D Podle mě jim šlo spíš o tu romantickou zápletku mezi ní a Legolasem než o silnou ženskou postavu, určitě ale nemluvím jen za sebe, když řeknu, že zápletka Legolas-Gimli mi vyhovovala zdaleka víc.
    V knížkách také většinou dávám přednost mužským hlavním hrdinům, právě proto, že z těch dívčích je momentálně víc než půlka přesně ten typ, co jsi popsala.
    Skvělý článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hej, já mám. :) Dokonce tvrdím, že Tauriel má - paradoxně - blíž Tolkienovu pojetí elfů blíž než kterýkoli Jacksonem zadaptovaný canon elf, a to canon středozem a prameny neviděla ani z rychlíku. Slušná ironie... (proč přesně je v Hobitovi, řekla bych, že z podobných důvodů, jako byla v PPčku překopaná Arwen).

      Každopádně "Tolkienově světě nemá ženská v nějaké velitelské pozici, a vlastně ani v armádě jako takové, ani to nejmenší opodstatnění" bych neřekla. Tedy, to s tou armádou spíše ano, s velitelskou a vůdčí to je zrovna u elfů sporné. Melian a Galadriel byly jasně dominantními vůdčími elementy, pravda, Melian se po dobu manželství nechávala upozadit Thingolem. Lúthien je silná ženská hrdinka, která za pomoci vlkodava přebraného jednomu z Fëanorových synů udělala během vysvobozování svého milého ze Sauronova sídla kůlničku na dříví a jak by to dopadlo se získáváním "ceny za nevěstu", kdyby se do toho nevložila, u Sauronova šéfa... :D Stejně tak dominantní žena je Aredhel, nicméně ta z hlediska příběhů končí poměrně rychle v područí stejně dominantního partnera, má s ním potomka a poměrně rychle umírá.
      Ale zpátky k ženám, armádě a velení - u Edain a jiných jsou sice ženy "poddajnější", ale i v PPčku je Éowyn. :) V starších dobách pak třeba Húrinova manželka Morwen, pro kterou fakt platí pointa Ohnivé brány, že statečnost mužů je přímo úměrná statečnosti jejich žen... :)

      Vymazat
    2. Je silná ženská postava typu Galadriel a je silná ženská postava typu voják. Neříkám, že v Tolkienovi mají autoritu jen muži, to ani omylem, ale ženskou postavu vyloženě takovou, jako je Tauriel, co by sloužila v rámci nějaký stráže nebo podobně, jsem teda v Tolkienově díle fakt nezahlídla. =D Éowyn mě napadla, ale schvála jsem ji nezmiňovala, ona je podle přece jen něco jinýho, ta šla cíleně do jedný bitvy, z osobních důvodů, a hlavně naprosto tajně, rozhodně to nebyla standardní situace. U Tauriel ta její účast jako standardní situace (aspoň pro ni) docela vyznívá. Takže prostě... Jasně, u Tolkiena jsou ženský vůdčí typy, ale aby byla ženská běžnej 'řadovej voják', to se mi prostě nezdá...

      Vymazat
    3. Hm, ok. :) A Tauriel je "běžnej řadovej voják"?

      Ale napřed malá odbočka stranou: Tak zrovna u elfů s nastavením jejich fyziologie a, ehm, namlouvacích rituálů a rodinného života v těchto oblastech nevidím problém. Naopak zrovna u Noldor to považuju za pravděpodobné - tažení Fëanorových příbuzných a přátel bylo od začátku koncipované jako trestná (vojenská) výprava. Momentálně nemám po ruce Silmarillion, ale nejsem si jistá, jestli se Galadriel těch válek v Beleriandu nějakou dobu neúčastnila i jako vojenský velitel. Že nevelela v bitvě nějaké hlavní síle, je mi jasné, ale spoluvelela tomu šílenému pochodu přes ledové úžiny a docela je otázka, na čem všem se podílela před Celebornem. Ale fakt předpokládám, že kdyby došlo na nejhorší, byla by schopná na sebe hodit zbroj, vzít meč a štít a prostě si do té lajny stoupnout.

      Docela zajímavou otázkou je, jestli u elfů při jejich počtech a celkovém nastavení existuje něco jako "běžný voják" (OK, řekněme, že jo, protože Noldor a určité dědictví z jejich strany přes Roklinku), a druhou otázkou, jestli jsou různé ty "stráže" definovatelné jako "běžní vojáci" (což si myslím, že už ne... výcvik takového Belega, jeho specializace a povinnosti mi přijdou zcela odlišné od výcviku, který měl svého času Gwindor). Jestli by byl problém, kdyby v těch strážích, které jsou zmiňovány, chtěla být žena. U elfů mě totiž fakt nenapadá jediný důvod, proč by neměla být schopná držet krok.
      (Jinak Tauriel mi přijde jako ten Beleg "v sukních" :) ).

      P.S: kdyby měla Éowyn jít do té bitvy pod vlastním jménem a bez přestrojení, nešla by? Kdyby měla možnost absolutně srovnatelného bojového výcviku pro rohanskou jízdu, neměla by o něj zájem? :)

      Vymazat
    4. Jak to bylo s válkami v Beleriandu, to přesně nevím, každopádně Galadriel byla jedním z velitelů při vzpouře Noldor (jo, je to sice něco jiného, ale i tak).

      Vymazat
    5. Neměla bych psát komentáře utahaná, pak se neumím vyjadřovat. =D Nemyslela jsem to přímo ve smyslu 'řadovej voják', ale... Kruci, ani to neumím pořádně vysvětlit. Jak jsem řekla, ten film jsem neviděla, vím, co jsem o něm četla. Nevím, co PŘESNĚ má Tauriel za postavení, ale vzhledem k tomu, že jsem někde viděla, jak se pokouší žvanit Thranduilovi do vládnutí, asi zase tak nízko nebude, jasně. Myslím to tak, že Tauriel se rozhodně s vysokým postavením nenarodila, je to obyčejná elfka a mně se prostě nezdá pravděpodobný, že by se jen tak vypracovala na vysokou pozici a nikdo se ani nepozastavil nad tím, že je to ženská. Můžu se zeptat, je to tam aspoň nějak komentovaný, jak se k tomu vlastně dostala? A proč je to očividně jediná ženská v širokým dalekým okolí, co až takhle bojuje? Osobně mi to přijde tak trochu jako typická Mary Sue, dělá něco, co v jejím světě nemá obdoby, a celkově je děsně cool. A dobře, chápu, v minulosti se pár jí vzdáleně podobných elfek vyskytlo, ale přece jen to byly výjimky. Podle mě, každá společnost ve fantasy světě má určité své normy a jistá pravidla. A když ty normy někdo porušuje, měl by pro to být lepší důvod než to, že to někomu přijde jako fajn nápad...
      Pokud jde o Éowyn, jistě, kdyby mohla jít, samozřejmě, že by šla, ona ten důvod měla. Ale upřímně, dokázali by ji ještě před bitvou ostatní vojáci vidět jako něco víc než jako ženskou? Pořád je to porušování norem společnosti...

      Vymazat
  2. Souhlasím s tebou. Hobita jsem teda zatím neviděla ani jednoho... A jak to tak čtu, tak asi ani neuvidím. (Legolas a ŽENSKÁ? To mě teda ranilo.)
    Upřímně řečeno mi poněkud nesedí postavy, které jsou ženy, ale protože jsou přece silné emancipované hrdinky, potřebují být mužné. Nesnáším ženské, které dělají chlapy, protože správná postava se pozná podle toho, že ovládá zbraně a provozuje takové ty chlapácké záležitosti. (Navzdory lítým bojům, kterých se účastní, má ovšem vždy dokonalý účes a pokud možno vysoké podpatky. To je základní rozdíl mezi hrdinkami a hrdiny.) Copak ženy nemají i jiné možnosti, jak mít charisma, než že budou napodobovat muže? Ach jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznávám, že moje oblíbená moje vlastní postava provozuje dost chlapáckých záležitostí. =D To je něco, co mně osobně ani tak nevadí, ženský, co bojujou, mi vlastně přijdou docela přitažlivý. =D Ale samozřejmě, že je tu určitě nějaká možnost, aby hrdinka byla charismatická a silná a zároveň ženská... =)

      Vymazat
  3. Podle mě je dosazování silných ženských hrdinek problém už z toho pohledu, že i když bude "silná" stále bude "ženská". A nebudeme si namlouvat, že genderové rozdíly neexistují. Nebudeme si namlouvat, že se nerozlišují závody pro ženy a muže. Prostě tu ten rozdíl je a ve většině případů nemůžeme postavit průměrně cvičenou ženu a průměrně cvičeného muže proti sobě a očekávat, že vyhraje žena. Ano, může z některých svých negativních odlišností udělat přednosti (drobný vzrůst --> menší terč, lépe se uhýbá), ale pořád tu bude ten biologicky silnější chlap.
    Jediný způsob jak z tohohle vycouvat a udělat to reálnější je dát jí nadprůměrný výcvik, lepší zbraně nebo jinou výhodu. Jenže tady je zase problém to ukočírovat tak, aby to nevypadalo strojeně. Aby to nebylo typické klišé "kluk z vesnice se náhodou dostane do učení, získá nejlepší meč a bla bla bla" (z mé oblíbené disneyovky "from zero to hero") akorát v ještě méně pravděpodobné ženské verzi.
    A stejně z toho nakonec většinou vyjde jen chlap v sukni, nebo abnormálně odolná pipka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, myslím, že v tomhle máš svatou pravdu. Ve všem. Nějak nevím, co bych dodala. =D

      Vymazat
    2. Já nicméně něco dodám... :)
      - a když postavíš proti sobě muže a ženu, která bude mít lepší výcvik? :)
      - a budou platit fyziologické odlišnosti i v případech, kdy se pohybujeme v prostředí jiném než lidském? (Třeba Pratchettovi trpaslíci... :) )

      Jako hlavní problém mi přijde nastavit situaci tak, aby ta žena vůbec měla o podobné kratochvíle zájem a dostala se v nich na určitou úroveň. Naprostou většinu z nich tohle prostě nezajímá a mají jiné preference. :)

      Vymazat
  4. Na silných ženách je jeden problém. Ten, které mají i jiné postavy, pokud si to autor řádně nepostaví. Umí všechno, jsou mega silné, ale zároveň umí být empatické atd. Každý člověk, i ten blbej hrdina, má klady a zápory. Třeba Penny(není prostě bůhví jak chytrá, i když je docela pěkná), Amy(krásy v seriále moc nepobrala, inteligence a přátelskost), Sheldon(komunikace s lidmi, inteligence), Leonard(,přátelskej, po mlíce má sračku). A mnoho začínajících autorů to nevidí, nebo minimálně slabé stránky hrdiny se nikdy neukážou. U ženských to, mám pocit, platí dvojnásob.

    Podle mě na ženském charakteru záleží, v jaké době vystupuje. Když byl kamarád Pánem jeskyně na jednom setkání Dračího doupěte, týpek si stěžoval, že mu znásilnili postavu a ta v sobě má bastarda. Jenže taky si ten týpek udělal krásnou ženskou do období středověku. :-D
    Jestli se mi líbí nějaká ženská hrdinka, tak je to Lisbeth, tu Larsson podle mě popsal hodně dobře, je mi sympatická, i když není bůhví jak krásná ani komunikativní. Každý, kdo píše a má své vlastní postavy, by měl mít někde tabulky jako: síla 10, inteligence 12, a vypsané výhody a nevýhody. Myslím, že je to dobrá pomůcka i pro porovnávání postav mezi sebou.

    Jinak další takový názor, za který mě feministky zabijí: V knihovně se vyhýbám knihám, které píšou ženské :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, to už je ale problém Mary Sue, když nemá hrdinka žádný špatný vlastnosti. (Mimochodem, právě jsem přemejšlela, že jsem asi svojí hrdince nedala žádnou špatnou vlastnost, než mi došlo, že ta ženská je totální psychopat. Já to nějakou chvíli fakt nepovažovala za negativní vlastnost...) =D
      Co se týče doby, taky záleží na světě. Třeba v Nightrunner sérii by se něco takovýho (aspoň ve Skale) s nejvyšší pravděpodobností nestalo, ženský tam jsou vážený, i když je to víceméně stedověká společnost... =D
      Já proti knížkám, co píšou ženský, nic nemám, četla jsem už spoustu kvalitních, vážně, na základě pohlaví autora neodsuzuju, jen na základě předchozí špatný zkušenosti... =D

      Vymazat
  5. zdravím, ó když nic nemáš proti hrdinkám, tak co třeba Xena ? :D Ta je docela sympatická ne ?

    OdpovědětVymazat
  6. Ano, naprosto souhlasím. Horko těžko dostat ženskou postavu do Hobita, to je prznění klasiky a po shlédnutí filmu jsem vážně měla nutkání jít zastřelit realizační tým. Kdyby tam alespoň byla dosazená stylem 'tak tam dáme elfku, ať to není šovinistický', nic bych nenamítala, jenže ono je to stylizovaný tak, že z ní udělali pomalu hlavní postavu a vypadá to jako by Hobit byl o tom jejím mezidruhovým 'zaláskování'. Což je špatně. Úplně neskutečně. Pro lidi, co si tu knížku přečetli, to je nervy drásající.

    Celkově když se někde prezentuje tzv. silná ženská postava, je pořád a priori žena a až sekundárně silná, kterýžto jev, přiznejme si, protiřečí té kvazi feministické tezi, kterou se tam snaží vměstnat. Je to až směšný, protože si nemyslím, že je takový problém vytvořit normální postavu. Snad by se měli uchýlit k androgenům. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mezidruhová láska je fakt něco. =D Ještě dejme tomu, kdyby ta Tauriel byla vedlejší postava, kdyby se tam jakože jen tak mihla, ale co je moc, to je moc... No, on se Jackson celkově nějak netrápil tím, aby film odpovídal knížce...
      Jasně, že není problém vytvořit normální postavu, co je čirou náhodou ženská, ale ta asi není dostatečně inspirující... =D

      Vymazat
  7. Já osobně moc neřeším, jestli je hrdina knihy/filmu/seriálu žena nebo muž. Spíš koukám na jejich charakter a propracovanost, na to, jestli jsou něčím zajímaví. Asi proto mě baví čtení hlavně fantasy knih, protože tam mám pocit, že autorovy postavy jsou propracované nehledě na pohlaví. A že chlap neumí dobře napsat ženskou hrdinku je pěkná kravina, ano.
    Když jsem poprvé četla o přidání Tauriel do Hobita, koukala jsem na to dost nevěřícně. Když jsem viděla první trailer, zvedala jsem nechápavě obočí. A když jsem pak viděla film, vůbec jsem nebyla nadšená. Vlastně mi tam Tauriel přijde naprosto zbytečná a působí tam nepřirozeně. Ovšem já celkově nejsem spokojená s druhým Hobitem, myslím si, že to docela slušně posrali, no (za hrubý výraz se omlouvám, pokud to někomu vadí). Na tom filmu se mi pořádně líbil snad jen Šmak a možná Bard. On i ten Legolas mě tam otravoval... Se sestrou teď vůbec nevíme, jestli chceme ten třetí film vidět. Filmový Pán prstenů bude navždy moje srdcovka, ale Hobit k tomu má dost daleko.
    A Thor jako žena mě upřímně pobavil. :D Že aby prý nalákali ženské ke čtení komiksů. Jako what the hell?! Nemyslím si, že jim tohle pomůže. Falcon jako Captain America je v pohodě, ale žena Thor mi nedává smysl. Sice ty komiksy nečtu (ale fakt bych chtěla!), avšak abych se do komiksů pustila, nepotřebuju mít z Thora ženskou. Nevím, možná nemají nové nápady, tak udělali tuhle blbost. Taky jsem přemýšlela nad tím, co bude s dalšími postavami - co Loki? To z něho jako taky udělají ženskou? :D Z Jane bude chlap nebo tak něco? A to už vůbec nemluvím o tom, že je to proti norské mytologii, ze které postavy vychází, že.
    Ono to s těmi silnými ženskými hrdinkami je prostě dost těžké. Taky je tu podle mě rozdíl, jestli je ta ženská hrdinka v knize, filmu nebo seriálu. V těch filmech a seriálech mi přijdou asi trochu přirozenější než v knihách, někteří autoři se z nich snaží udělat až moc chlapy, jak si tuším sama zmiňovala. A také záleží na tom, co pro koho ta silná ženská hrdinka znamená - jaká kritéria musí splňovat. Podle mě tohle má každý jinak. Co mě třeba může přijít jako silná a dobrá ženská hrdinka, na tebe může působit jako naprostá blbka, jop. A... Já se začínám ztrácet ve svých myšlenkách, takže komentář ukončím, jop. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říkám, já dvojku Hobita neviděla, trojku nejspíš vidět taky nechci. Dvojku jsem si tak trochu proklikala, když jsem si ji stáhla (přiznávám, chtěla jsem omrknout Šmakův hlas). A jen jsem zírala, jak je půlka trpaslíků ještě v jezerním městě, pobíhá tam ta zrzavá blbka, Bilbo a Thorin lítají po Ereboru a Šmak je tam nahání... No, zkrátka kam jsem klikla, tam byla scéna, co si Jackson tak nějak domyslel. Díky, o to fakt nemám zájem...
      No, pokud jde o Thora, komiksovej svět je něco absolutně jinýho než ten filmovej, nezapomínej. ;) V komiksovým světě se vzpamatovali z Ragnaröku, co způsobil Loki, Loki umřel a zase vstal z mrtvejch a teď je dost mladej a není vyloženě záporák (jak říkám, spolupracuje s Thorem a je, respektive byl, Agent of Asgard)... Jane není potřeba řešit, protože Thor s ní v komiksech vůbec není. (Vlastně je jeho žena Sif.) A pokud jde o Lokiho a to, jestli z něj udělají ženskou... Zrovna Loki nemá se změnou vlastního pohlaví ani ten nejmenší problém, zejména teda v rámci maskování. =D (Vlastně se jednou na nějakou dobu vtělil do Sif. Ano, Thorovy ženy. Co je nejhorší? Thor si NEVŠIMNUL...) XD

      Vymazat
  8. No, taky mi trochu vadí, že teď je "v kurzu" super-žena, která musí nutně spasit svět a která je v podstatě chlap s kozama. Přitom já mám mnohem radši hrdinky, které mají i slabé stránky, nebojují proti své ženskosti a dokážou najít svou sílu i v něčem jiném, než je máchání mečem a vraždění všeho, co se pohne. Taková silná hrdinka se musí dobře napsat, jinak je to jenom prázdná šablona, kterou už použily stovky autorů - a spíš než opravdově působí směšně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já přiznávám, že já mám pro ty, co máchají mečem, docela slabost. Meč je sexy jak u ženský, tak u chlapa. =D Na druhou stranu, teoreticky může hrdinka máchat mečem A být pořád docela ženská. Nemusí to nezbytně bejt chlap s kozama... =D

      Vymazat
  9. Snad jediný případ, kdy byla silná hrdinka zcela uvěřitelná a nepůsobila jako parodie, je pro mne druhá třístovka. Atremesia v podání Evy Green neměla chybu a byla naprosto famózní... tam to z mého pohledu fungovalo dokonale...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznávám, že ten film jsem neviděla, takže nějak nemůžu posoudit... =)

      Vymazat
  10. Asi se přidám k tvojí divnosti. Mě holky doslova rozčilují, kor přehnaně emancipované. Raději čtu o klucích. Píšu je častěji. Baví mě víc. Asi zvyk :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně emancipovaný ženský jako takový nevadí, to fakt ne. =D Vadí mi, když je do toho příběhu přidaná násilně jen proto, aby v příběhu byla ŽENSKÁ, i když do něj vůbec nezapadá...

      Vymazat
  11. S článkem všeobecně souhlasím, krásně jsi to vystihla =)

    Přiznám se že Hobita jsme viděla bez toho, aniž bych četla knížku, takže mě existence Tauriel nevyvolala žádné nepříjemné pocity, každopádně mě zaráželo, proč když už tam je nějaká takováhle ženská postava, proč je tam jen jedna? No a pak jsme zjistila jak to je... Navíc když teď už mám knížku doma přijde mi celé to natahování do tří dílů až moc.

    U Thora holky je to trochu sporné, protože co já jsem zjistila, tak dokonce existuje oficiální komix kde Thor umře a jeho místo zaujme Black Widow. Tak uvidíme co se z toho filmu vyklube...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je právě to, je jen jedna. Kdyby jich bylo víc, tak ještě neřeknu, ale když je to jedna zcela výjimečně výjimečná elfka, no... =D Abych se přiznala, mě na tom filmu zaráží spousta věcí, ale já znala Hobita nějakou dobu předtím, než přišly filmy. =D První díl je ještě fajn, tam toho není zas TOLIK naprosto mimo, ale co jsem tak vypozorovala o tom druhým... Tam je toho na můj vkus poněkud moc. =D

      Jinak, co se týče komiksů, tam se toho stalo už... No, hodně. Thor PŘEMĚNĚNEJ v ženskou už se taky konal (a Loki se v ženskou mění vcelku běžně), a jasně, jeho kladivo mělo v prackách už docela dost lidí, ale podstatný je, že nikdo z nich se náhle zázračně nestal THOREM, včetně jména. To je ten problém, teď najednou není Thor jméno, ale je to titul, co zničehonic dostala nějaká ženská. A proč? Jen proto, aby to zaujalo ženský publikum. Popravdě, kdyby se Thor prostě jen proměnil v ženu, tak nějak bych se s tím asi srovnávala líp...

      Vymazat
  12. Mě vyloženě už irituje , že dnes už snad neexistuje žádnej americkej akčňák, kde by ve trojici/čtveřici hlavních postav nebyla jedna (nikdy dvě, ale pouze jedna!) ženská postava. Pokaždé, když vidím po městě plakáty na nějaký takový podobný film, tak se musím usmívat. Upřímně doufám, že jednou se natočí něco, v čemž superhustoschopnáwarrior hrdinka dostane histerák, když v napínavé scéně v městských katakombách/stokách zahlédne pavouka. Na druhou stranu, z hlediska tvůrců se tak trochu nedivím. Sice pokud to bude nějaká střílečka, tak se na to půjdou kouknout i ti chlapi a řekni mi, komu z nich by se nelíbilo, kdyby jako bonus ke střílení nebyla i nějaká sexy baba (pokud není vyloženě vypatlaná). Přiznejme si to, ženské v pozici úžasně sexy válečnice jsou prostě žádané. (Mrkni se na elfky z WoWka neozbrojenou a na "plnou" zbroj. nehledě, že by měla v reálu snad padesát kilo a s mečem, který vypadá tak na dvanáct kil by se fakt dlouho ohánět nemohla ;-) ) Že je to někdy na přesdržku, to je věc druhá.

    Co se týče Tauriel, sice se mi nelíbí, že je to naprosto nová postava, která v knížce (ano, četla su) vůbec není, ale byla bych jí zkousla nebýt onoho šíleného rasového milostného trojúhelníku. Trpaslíci a elfové dohromady? Probohy vždyť to je naprosto v rozporu s tím, co Tolkien napsal o jejich vzájemném vztahu. A už vidím, jak by nějaké hustokrutopřísné elfce ve vysoké pozici vzplanulo srce láskou k příslušníku opovrhované rasy. Takže co? Doufám, že v bitvě pěti armád umře.
    Thora, nebudu moc komentovat, má zaujatost pro severskou mytologii mi nedovolí, se na to podívat, stačí, co mi o tom řekli přátelé s důrazným varováním "Ty se na to rozhodně nedívej."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, upřímně, všechny ženský z pavouků překvapivě nešílí. Já při pohledu na pavouka nehnu ani brvou. A myslím, že takovýhle hrdinky viděly už horší věci, než aby je vyděsil nějakej pavouček... =D Ale ovšem, akční hrdinka v těsným oblečku samozřejmě přitáhne spíš chlapy než ženský, o tom žádná... (Ale mezi náma, třeba v X-Menech je ženskejch víc. V novejch Avengers taky v týmu budou dvě...)
      Jo, ten trojúheník mi popravdě vadí mnohem víc než to, že tam Tauriel je. Bez něj bych ji asi taky překousla mnohem líp, i když by se mi nezamlouvala. Ale ten trojúhelník tak nějak posílá do háje i celý přátelství mezi Legolasem a Gimlim, protože to najednou není něco, co se nikdy předtím nestalo...

      Hele, pokud jde o Thora, taky jsem na severskou mytologii úchylná, ale Thora od Marvelu dávám bez problémů. Prostě to beru tak, že je to všechno mytologií jen inspirovaný. Taky jsem se dost bála, že mě to bude vytáčet, než jsem viděla film poprvé, ale zvládla jsem ho v pohodě a fakt se mi líbil. (A ne, nemohl za to Hiddleston. Když jsem Thora viděla poprvé, Loki mi docela lezl na nervy.) Říkám, inspirace mytologií, rozhodně ne její převyprávění. =D Ale ono je to jedno, koneckonců, ta změna pohlaví se odehraje v komiksovým vesmíru, to je absolutně jiná dějová linka... =D

      Vymazat
  13. V Národním obrození autoři nepsali "pro umění", ale kvůli tomu, že chtěli "vychovávat". To mi přesně přijde, že se děje v tomhle případě. Rozumím, že se menšiny cítí ublíženě, když se v příběhu nenachází více gayů, více lidí jiné barvi pleti, a vzhledem k tomu, že doteď jsme měli vždy mužného, svalnatého hrdinu, je samozřejmé, že také budou požadovány hrdinky, ne hrdinové. Ale já prostě nedokážu akceptovat příběh, který posune zápletku stranou kvůli tomu, aby "vychovával". Souhlasím s tím, že by v příbězích mělo být více gayů, leseb, černochů a "silných ženských postav", ale mělo by to být za účelem příběhu, aby to do něj sedělo, ne kvůli onomu "vychovávání".

    OdpovědětVymazat
  14. Tauriel je vůbec pohroma. Když v Pánovi prstenů přišla Eowyn, to byla silná ženská hrdinka a přitom jen tak naťukla děj a i když udělala jednu hodně podstatnou věc, nemotala se tam každou chvíli. To bylo super. Ale Tauriel? Je to elfka a ostatní elfky prostě takové nejsou. Ano, i v knížce ještě elfové nepůsobili natolik vznešeně a kdesi cosi, taky to byl teprve začátek a Tolkien se rozjížděl v detailech, ale Tauirel by nenapsal ani tak. A romance s Kilim? Tak ta rovnou sebrala Thranduilovi korunu a nasadila si jí na zadek.
    Mimochodem jako výhra v tombole se mi do ruky dostal druhý díl nekonečně dlouhé série o lovkyni upírů Anitě Blake. Když to vezmu z pohledu vyšetřování nadpřirozených zločinů a krvavých masakrů, není to špatné, když z toho pohledu, že jsou tam sliční upíři co se snaží o její srdce, je to na blití, ale hlavně Anita je naprostý prototyp extrasilné hrdinky, o které píšeš. A navíc v tomhle případě už se s ní ani nejde ztotožnit. Je totiž naprosto dokonalá ve všech ohledech kromě diplomacie, v té musí být samozřejmě naprosto svá a tvrdohlavá a jít proti proudu a být rebelka a je tak víceméně na přesdržku. Takové ženské hrdinky jsou k ničemu.

    OdpovědětVymazat