pátek 21. srpna 2015

Filmový tip #16 - Home for the Holidays

Říkám upřímně, že k podívání se na tenhle film jsem měla jen jeden jedinej důvod. A přiznávám, že když jsem to, že ten důvod mám, zjistila, strávila jsem asi minutu vydáváním neidentifikovatelných kňučivých zvuků, které jsem tlumila jen kvůli tomu, že bylo zhruba půl druhé v noci. Ehm, ano, měla bych se nad sebou vážně zamyslet. Taky bych asi měla přestat tajnůstkařit s tím, co je ten důvod, že? Ehm, okej, Robert Downey Jr. v gay roli, stačí to tak? Já si myslím. :D

Home for the Holidays (česky Domů na svátky) je taková obyčejná, mírně ujetá americká oddechovka, říkám to rovnou. A ta gay tématika se tam moc nevyskytuje, je to jen takový okrajový motiv, ale je tam. A na jednu stranu je vcelku důležitá k vykreslení jednotlivých členů rodiny. Chicht, dělám v tom zmatky, co?


Kdo?
Režie: Jodie Foster
Scénář: W.D. Richter
Hrají: Holly Hunter (Claudia Larson), Robert Downey Jr. (Tommy Larson), Anne Bancroft (Adele Larson), Charles Durning (Henry Larson), Dylan McDermott (Leo Fish), Geraldine Chaplin (Aunt Glady)

Co?
Claudia má vážně hodně mizerný den. Vyhodili ji z milované práce, vzápětí se líbala se svým o hodně starším šéfem, její pubertální dcera jí oznámila, že hodlá mít sex se svým přítelem, a aby toho nebylo málo, musí se Claudia vydat oslavit Díkůvzdání se svojí značně praštěnou rodinou, přičemž jediný člen rodiny, který by jí pomohl zachovat si zbytky příčetnosti, její mladší bratr Tommy, dorazit nehodlá.


Už po pár hodinách s rodiči Claudia začíná přicházet o nervy. A pak se, zničehonic, Tommy přece jen ukáže. Nepřijede ovšem se svým dlouholetým přítelem Jackem, kterého má Claudia vážně v lásce, nýbrž s jakýmsi jí zcela neznámým Leem. Takže krom toho, že se musí snažit přežít svou rodinu, potřebuje Claudia ještě navíc vytáhnout z Tommyho pravdu o jeho vztahu a o tom, kdo je, zatraceně, Leo. Nutno říct, že odpověď ji nejspíš kapku překvapí...




Proč to chcete vidět?
No, myslím, že hlavní důvod vám už všem dávno došel, a nebojte, ještě ho zmíním (hádejte kde), ale aby se neřeklo, musím vymyslet i pár dalších, co?

Tak především, věřte tomu nebo ne, ale tenhle film vás vcelku pobaví. Není to naštěstí úplně taková ta přiblblá americká komedie, ale má pár značně ztřeštěných okamžiků a několik vážně skvělých hlášek. Většina té komedičnosti je založena na tom, že v celé rodině nenajdete snad ani jednoho člena, o němž by se dalo říct, že je normální, a ten jediný, co si to myslí, má do normálnosti taky vcelku daleko. Nejvíc mimo (ale absolutně úžasná) je praštěná tetička Glady, velice těsně následovaná neřízenou střelou Tommym. Zkrátka je to taková naprosto normální rodinka.
 

Pod těmi vtípky je ovšem schované menší rodinné drama. Claudia před všemi tají svůj vyhazov, Tommy má taky jedno svoje tajemství (spoilers!), jejich mladší sestra Joanne svým homosexuálním bratrem naprosto opovrhuje a rodiče se v tom zmatku snaží nějak vyznat. Každopádně podstatné je, že se všichni (až na Joanne, ehm) mají tak nějak rádi a snaží se navzájem podpořit...


A krom toho, mně osobně se hrozně líbí i vztah Tommyho a Claudie. To je prostě praštěná dvojka sourozenců, co se k sobě chovají, jako by jim bylo deset, když jim přitom je už třikrát tolik. A sledovat je je vážně zatracená zábava.

Malé osobní úchylky
Vážně to musím říkat? Já myslím, že všem, kdo si přečetli úvod článku a podívali se na gify, to už dávno došlo. Yep, přesně tak, je to Tommy, kdo jiný. Jeho postava je totiž dokonale praštěná, a k tomu perfektně zahraná. Co na tom, že RDJ údajně strávil většinu natáčení na heroinu, jeho výkon tady je úžasný. A to nezmiňuju, jak neskutečně mu sluší ty delší vlasy. Upřímně, já si na něj jako na mládě (no, mládě, táhlo mu na třicítku) moc nepotrpím, ale tady, tady bych po něm skočila hned. Ehm, jo. Já vím. Měla bych si dát studenou sprchu... :D

5 komentářů:

  1. Opět mohu tedy zařadit do filmů na které se podívám, až budu potřebovat zvednout náladu! A až budu potřebovat jiné než naše rodinné drama :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle tip by byl dobrý spíš před Vánoci, ne? :D Nicméně za něj díky, podívám se na něj a když to bude dobré, můžu ho navrhnout na zhlédnutí celou rodinkou. :)
    Jinak Taychi to vystihla přesně. :D

    OdpovědětVymazat
  3. My god! RDJ jako gay... :O To musím vidět. Díky za tip! :3

    OdpovědětVymazat
  4. Zní to přesně jako ten typ filmu, který jde žánrově mimo mě... ale kvůli Robertovi bych se byla ochotná podívat i na filmy, které by mě zajímaly ještě daleko méně, takže děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat