pátek 14. srpna 2015

Vůbec mi to nevadí (ale běda, jak to uvidím)

Ani nevím, jak dlouho jsem se na tenhle článek chystala. Hrubým odhadem tak... Rok? Dva? Jsem si naprosto jistá, že námět na něj jsem si někde poznamenala do notýsku. Želbohu nevím do kterého, a dost možná daný notýsek vlastně už ani nevlastním. Tohle berte jako důkaz toho, že co stojí za to napsat, to si zapamatujete i bez toho, abyste ten nápad museli mít někde na papírku. Nebo spíš jako důkaz toho, že poznamenávat si něco nemá smysl, jelikož poznámky mají tendenci pěkně po anglicku mizet.

Ale dost bylo zcela nesouvisejících (a lehce nesouvislých) úvodů, vzhůru k hlavnímu účelu sepsání dalšího zamýšlecího článku. (Poslední dobou to s nimi poněkud přeháním, zdá se. Tedy, zejména s jejich poměrem vůči celkovému mizernému počtu publikovaných výplodů. No jo, stane se...) Je to poměrně užívaná hláška, se kterou jsem se setkala především ve spojitosti s LGBT(hromada dalších písmenek) menšinou, ale která je zároveň aplikovatelná prakticky na všechno, co vám vadí, ale nemůžete to přiznat, jelikož by to bylo politicky nekorektní.


Nadpis je v tomto ohledu poměrně prozrazující, jedná se totiž o nejrůznější variace souvětí: „Mně to sice nevadí, ale koukat se na to teda nemusím.“

Aby bylo jasno, neříkám, že na té větě samotné je něco špatně. Taky mi technicky vzato v Avengers fandomu upřímně nevadí kupříkladu HulkEye ship (ehm, to je Clint Barton a Bruce Banner, kdyby někdo nevěděl), ale rozhodně ho nevyhledávám a nemám potřebu ho vidět. Ovšem když už ho vidím, kudla v kapse se mi rozhodně neotevírá (oproti tomu Stony, grrr...). Potíž je v tom, že u většiny z těch, kdo dané souvětí použijí, můžete jasně vidět, že pravda je trochu, nebo možná trochu hodně, jinde.

Vyjádřitelná je zhruba souvětím: „Dokud to nevidím, můžu aspoň předstírat, že mi to nevadí, i když mi to ve skutečnosti vážně leze na nervy.“

Obvykle jsou totiž vyjádření o tom, jak někdo něco nemusí vidět, doplněna nějakým tím milým expresivním či urážlivým výrazem, případně aspoň napsáno tak zjevně naštvaným tónem, že i přes monitor můžete slyšet pisatelovo skřípání zuby.

Ve finále se od základní podoby dostanete například ke sdělení typu: „Bukvice mi nevaděj, ale ať se laskavě cicmají doma v soukromí a ne někde na veřejnosti.“
Čímž samozřejmě neříkám, že každý, kdo se nevyžívá přímo v gay pornu, je homofob. Ovšem, že někdo prostě nemusí vidět, jak si dvě osoby na ulici vyjadřují svou náklonnost. Jenže zrovna tohle tak nějak nemusí být aplikovatelné jen na gaye. (A přiznejme si to, kdyby se někde na veřejnosti líbala dvě děvčata, přinejmenším polovina těch, co to 'nemusí vidět' by měla co dělat, aby omylem nevrazila do nejbližšího sloupu.) Já se třeba ráda nedívám na to, jak se nějaké šestnáctce snaží její 'borec' jazykem vyoperovat krční mandle, ale v tomhle případě se jako zdaleka nejúčinnější metoda ukázalo, no... prostě se podívat jinam.

Aby bylo jasno, já vážně nemám nejmenší problém s tím, když se někomu něco tak docela nezamlouvá, nesedí mu to a má vůči tomu drobné výhrady. To je absolutně v pořádku. Ne každý z nás musí být v otázce gayů nebo čehokoliv jiného dokonale entuziastický.


Ne, vážně, pokud nebudete mlít absolutní blbosti jako že homosexualita je dána výchovou (ano, máte právo na svůj názor, ale já mám zas právo si o vás myslet svoje, ehm), případně rovnou posílat gaye do plynu, nemám s vámi problém. A nemám problém ani s tím, když mi řeknete, že se vám prostě nelíbí pohled na dva líbající se kluky/dvě líbající se holky. To je čistě vaše věc, já zas nemám v lásce Kapitána Ameriku. Každý máme něco a názor se dá vyjádřit i slušně. Co mi leze na nervy je to, když se někdo schovává za fráze o tom, jak mu to vlastně vůbec nevadí, jen aby nevypadal před ostatními hůř, nebo aby čistě náhodou někoho nenaštval. Nevím, jestli je to zbabělost, alibismus, nebo prostě jen blbost, ale vážně mi to leze na nervy. A klidně to přiznám.

Takže prosím, říkejte, co si myslíte, a nesnažte se vypadat líp za pomoci snadno prokouknutelných lží. Stejně vám to, že vám daná věc nevadí, nikdo neuvěří, a jako bonus budete vypadat jako idioti. Díky za pochopení.

5 komentářů:

  1. S děvčaty potvrzuju, sice jsem nudně hetero, ale ty dvě spolu byly tak děsně rozkošný, že jsem se ohlídla, i když jsem vlastně ani nechtěla...! :D Dva kluky spolu jsem ještě nepotkala... no, a problém s nima teda mám. Resp. s tím, že v Brně se snad žádní nevyskytujou :( :D Neodpustitelný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak s tím mám taky v Hradci problém zcela zásadní, no... :D Ale jinak jsem jeden takovej roztomilej pár slečen viděla letos na Mastru, moc hezký... :D

      Vymazat
  2. Já naopak Captaina zbožňuju. A co teprve Stony. :3
    Jinak pěkný článek, je to perfektní podnět k zamyšlení. Já si v LGBT 'věcech' libuju, ale na veřejnosti jsem ještě žádný pár stejného pohlaví, který by si vzájemně dával najevo své city, snad nepotkala.
    A jo, taky moc nemusím pohled na páreček holka+kluk který se na veřejnosti snaží jeden druhému 'vyoperovat mandle'.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odstup, Satane. :D Ne, vážně, Stony a Pepperony jsou dva pairingy, co prostě nedokážu vystát. S Kapitánem snesu jedině Stucky, ale můj OTP je a vždycky bude FrostIron... :D
      Jinak, on je možná důvod, proč si ty páry nedávají moc najevo city na veřejnosti, ono je to někdy bezpečnější...

      Vymazat
  3. At si kazdy dela co chce a nikdo nema pravo kohokoli odsuzovat za to, co dela a uz vubec ne za neci orientaci. Je ale fakt, ze nektere veci maji proste zustat v soukromi-viz zhave libaci orgie nactiletych jakehokoli pohlavi. Nemam nic proti tomu, kdyz se par polibi, nezne ze je z toho citit laska, ale nejake zhave predehry at delaji vsici doma:) To pro cizi oko neni.
    A jinak potvrzujeme, ze kdyz si dve holky, jakoze i my, dame byt jen pusu, vsichni maji co delat s tim, aby nenarazili do tech sloupu!:)

    P a K

    OdpovědětVymazat