úterý 1. září 2015

Seriálový tip #3 - Vicious

K tomuhle seriálovému tipu jsem se dokopávala celou věčnost. Z větší části to bylo proto, že jsem byla líná vytvářet k němu gify, pak proto, že jsem byla líná vůbec hledat scény, z nichž vytvořit gify, pak taky proto, že je tak těžké vybrat scény, z nichž vytvořit gify (což se stalo podstatně lehčím ve chvíli, kdy mi došlo, že většina toho, co bych chtěla zgifovat, je prostě na jeden gif moc dlouhá, takže výběr se značně zúžil).

Je to škoda, že mi to trvalo až tak dlouho, protože Vicious je naprosto perfektní (a naprosto dokonale britský) sitcom, který si prostě musíte zamilovat, pokud si aspoň trochu potrpíte na britský humor. Krom toho, kde jinde můžete vidět Gandalfa a profesora Yanu, neboli Mastera (neWhoviani si budou všímat jen Gandalfa a nás magory ignorovat) jako pár, hm? :D



Kdo?
Režie: Ed Bye
Hrají: Ian McKellen (Freddie), Derek Jacobi (Stuart), Iwan Rheon (Ash), Frances de la Tour (Violet)

Co?
Freddie a Stuart jsou dva postarší gayové, kteří spolu už skoro padesát let bydlí v jednom bytě, přirozeně jako pár. Freddie je prakticky neznámý a nepříliš úspěšný herec, Stuart je bývalý číšník, který je ovšem už dlouhou dobu jen v domácnosti. Mají psa Balthazara (který tráví většinu času vleže ve svém košíku) a žijí si svým poklidným životem. Ten má pár drobných chybek, ovšem. Například to, že Stuartova matka o jejich vztahu ještě stále neví...


Pak je tu samozřejmě třeba ještě ten drobný problémek, že většina jejich komunikace sestává ze vzájemného urážení se. Což oni dva jako problém vlastně vůbec nevnímají. A vlastně ani nikdo v jejich okolí. Mají pár přátel, z nichž asi 'nejbližší' je poněkud dotěrná Violet. Jejich životy se ovšem stanou mnohem zajímavějšími ve chvíli, kdy se do bytu nad nimi nastěhuje mladík Ash...


Proč to chcete vidět?
No, pokud jste milovníci britského humoru a britských sitcomů, pak to nejenže vidět chcete, vy to dokonce vidět MUSÍTE. Protože tady si toho, co máte v lásce, užijete do sytosti. Vzájemné urážky, ironie, sarkasmus, všechno tohle a víc je tu na denním pořádku. A je to skoro až nehorázná zábava. Vážně. Pokud si na tenhle druh humoru potrpíte, přísahám vám, že smíchy vyprsknete několikrát za pětadvacetiminutovou epizodu. Protože hlavně když se do sebe pustí Freddie se Stuartem, je o zábavu postaráno.


Dialogy jsou kvalitně napsané, epizody mají hlavu a patu. Každá se zabývá něčím jiným (aspoň tedy v první řadě, ve druhé už na sebe podstatně víc navazují) a jejich zápletky rozhodně nepatří k těm závažnějším a nervy drásajícím, i když pro Freddieho a Stuarta jsou to všechno velice zásadní problémy. (K mým nejoblíbenějším epizodám patří to, jak ve druhé řadě začne náš pár chodit do fitcentra. Perfektní. Absolutně perfektní.)

A pak jsou tu herecké výkony jak Iana McKellena, tak Dereka Jacobiho. Někdo by možná mohl tvrdit, že přehrávají, ale já ten názor nesdílím. To prostě jen jejich postavy jsou tak šíleně afektované, že se tomu skoro až nechce věřit. Ale víte co? To je drtivá většina jejich kouzla.


Malé osobní úchylky
Když pomineme drobnou, dá se říci skoro nepatrnou úchylku na Ashe (Iwan Rheon se mi nehorázně líbí od doby, co jsem ho před spoustou let viděla v Misfits, chicht), dá se říct, že mojí největší úchylkou není nic jiného než vztah Freddieho a Stuarta. Protože ti dva, i když se většinu času jen urážejí, se taky zcela zjevně i po té spoustě let milují, a když už se stane zázrak a oni se buď jeden druhého zastanou, nebo u nich dokonce dojde k nějakému tomu vyznání citů, jsou přímo roztomilost sama a já se nad nimi pravidelně rozplývám...

6 komentářů:

  1. Vďaka tomuto seriálu som začala so seriálovými tipmi :D
    Si pamätám, ako som re-watchingovala 1. sériu... v škole. Po mne všetci pozerali, že čo sa toľko rehocem :D

    OdpovědětVymazat
  2. Iana McKellena miluju, už jen kvůli němu by to stálo za to. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Rozhodně se podívám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nějak jsem tenhle článek úplně přehlédla (nechodí mi e-maily z Bloglovinu, nechápu, proč o.O), takže píšu trochu pozdě, ale co.
    Miluju Vicious! :D Narazila jsem na to v podstatě náhodou a máš pravdu, směju se jako blázen u každé epizody. :D Už na to taky plánuju napsat recenzi.

    OdpovědětVymazat
  5. Zbožňuju tento seriál! :3 Je to geniální! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Nevíte kde sehnat druhou sérii ?

    OdpovědětVymazat