úterý 17. prosince 2013

Rozhovor s Revontuli

Dneska tu pro vás mám něco trochu divnýho, něco, co tu normálně nebejvá, a jen tak asi ani nebude. Na semináři Tvůrčího psaní jsme totiž dostali za úkol udělat s někým rozhovor. Měla jsem pár možností, ale nakonec jsem si vybrala kamarádku, která vyrábí šperky technikou cínování. Nějak jsem neměla náladu na vážná témata, ehm. Takže... Kdybyste se někdo chtěl mrknout a zhodnotit, jestli bych se uživila jako novinářka (odpověď je NE, mimochodem), tak do toho. Budu ráda, když mi tu necháte komentář. =)
(A mimochodem, ano, je to i tak trochu reklama. Ale v prvé řadě ten úkol. Vážně...) =D



První otázka je asi jasná. Co tě vlastně přivedlo k výrobě cínovaných šperků?
K výrobě cínovaných šperků mě přivedla touha něco tvořit rukama. Začala jsem obyčejnými ketlovanými šperky, ale věděla jsem, že to není to co chci v životě dělat. Moje ruce toužily tvořit složitější šperky.

Co tvoje začátky? Byly obtížné, nebo jsi prostě talent od přírody?
Začátky byly spíše obtížné, protože hlava vymýšlela složité šperky, ale nešlo mi jich docílit.

A už se ti tuhle problémovou fázi podařilo překonat, nebo máš ještě pořád nějaké rezervy? Snažíš se zlepšovat?
Nejlepší způsob jak začít kvalitně cínovat je začít s jednoduchými šperky. Postupně přidávat různé vlnky a učit se tím. Prozatím jsem ve fázi středně složitých šperků, takže je ještě pořád hodně co zlepšovat.

Můžeš ve stručnosti popsat, jak probíhá výroba takového šperku? Jak vypadá tvůrčí proces?
Tvůrčí proces začíná výběrem minerálu. Kámen se olepí samolepící měděnou páskou, ozdobí drátkem a ocínuje. Hotový šperk, napatinuji, natřu antioxidantem a vyleštím. Některé kameny k určitému zdobení přímo vybízejí, o jiných musím déle přemýšlet.

Takže to mám chápat tak, že nejraději tvoříš z minerálů?
Chápeš to správně. Nejraději tvořím z minerálů. Sklo je prostě takové jaké je, ale minerály jsou tajemné i nádherné zároveň. Vyzařují jisté kouzlo.

Jsou minerály, kterým ve své tvorbě dáváš přednost? A jsou nějaké, se kterými jsi ještě nepracovala, ale chtěla bys?
Jako první s kterým jsem nepracovala a chtěla bych mě napadl Vltavín. Dále pak Labradorit, Měsíční kámen a Lapis lazuli. Kromě Lapisu jsou to většinou drahé minerály, takže se prozatím držím těch levnějších. Většinou ale dávám přednost minerálům, které se líbí mně.

A které jsou ty, co se líbí tobě? Myslím tedy z těch levnějších.
Mám ráda Ametyst, Ametrín, Lapis lazuli a rozmanitost Achátu.

Když tvoříš z kamenů, které se ti líbí, nemáš pak problém se šperků vzdát? Nechtěla by sis je nechat pro sebe?
To je obrovský problém. Vždy kupuji minerály a velice málo jich chci dát do prodeje, protože většinou nemám k dispozici tisíce korun na objednání kamenů.

A jak to nakonec dopadne? Necháváš si je, nebo jsi ta pověstná „kovářova kobyla“ a vlastní šperky nenosíš?
Když o tom přemýšlím, tak jsem kovářova kobyla. Mám pár šperků ze začátku, ale kameny, co kupuji sobě, většinou čekají, až vyrobím ty na prodej.

A myslíš, že se v brzké době dočkají zpracování?
Já doufám, že ano. Protože šperk, který jsem si vyrobila a nosím ho nejraději ze všech už na sobě má známky dlouhodobého nošení. Potřeboval by vystřídat.

Co tví blízcí? Obdarováváš svými šperky i někoho dalšího?
Z příbuzných obdarovávám jen dvě sestřenky. Ostatním se sice šperky líbí, ale nenosily by je. A nejvíce šperků dostáváš ty.

Tak o tom nepochybuji. A jak se ti daří v prodeji? Je o šperky zájem, nebo by to mohlo být lepší?
Vždycky by mohlo být lépe. Zatím je výroba cínovaných šperků spíše koníček. Šperky vyrobím, něco málo prodám a nakoupím další materiál.

Budu ti držet palce, aby se ti brzy začalo dařit víc. Děkuji za rozhovor.
Já také děkuji.

Šperky od Revontuli můžete najít na adrese http://www.fler.cz/revontuli =)

1 komentář:

  1. Rozhovor se mi líbí. Jen ses třeba mohla slečny ještě zeptat, jak dlouho trvá výroba takového šperku. To by mě zajímalo:)
    A šperky na fotkách jsou opravdu hezké.

    OdpovědětVymazat