pátek 5. července 2013

Víte, že kosti jsou IN?

Pokud nevíte, zjevně jste posledních několik dní míjeli úvodní stránku blog.cz. Nebo nemíjeli, ale zásadně na ní nekoukáte na panel s nadpisem 'Blog dne'. Mezi námi, taky to obvykle nedělám, ale veliký nápis 'PRO ANA' se v úterý přehlédnout prostě nedal. Následující tři dny už tak okatě nápadné sice nebyly, ale princip zůstal.

Blog dne zkrátka ovládly slečny, které by nejradši žily jen ze vzduchu a dietní Coly. Slečny, pro které je kostička čokolády projevem slabosti. Slečny, které za ideál krásy považují kostru potaženou kůží.


Většina z nich za den nespořádá o moc víc než jogurt a dvě rajčata. Pozor, když jsou rajčata tři, slečny si už nadávají do hnusných rozežraných prasat, která nikdy nebudou štíhlá a křehká a KRÁSNÁ. Většina z nich se snaží dosáhnout váhy v rozmezí čtyřiceti a padesáti kilo, přičemž raději by byly za čísla blízká té dolní hranici. A čas mezi obědem (rajče) a večeří (nic) si krátí hledáním a sdílením motivačních fotografií plných slečen, které vypadají, jako by právě odchrastily z kabinetu bilogie. A, samozřejmě, fňukáním nad tím, že takhle DOKONALÉ nikdy nebudou, protože se neovládly a snědly plátek šunky. A občas i cvičením podle DVD, která jim pomohou během půl hodiny spálit víc kalorií, než ten den vůbec přijaly. (Čímž napomáhají k likvidaci i posledních zbytků svalové hmoty. A to se vyplatí!)

Těmto děvčatům nemá smysl cokoliv vysvětlovat. Neplýtvejte energií na pokusy říct jim, že to můžou dělat i jinak, a to s lepším efektem. Koneckonců, je to jejich věc. Když si chtějí myslet, že anorexie je cool, prosím. Když chtějí považovat všechny, co se jim snaží poradit, za závistivé mrchy, co by taky chtěly tak nádherné tělo a tak pevnou vůli, jak je libo. A jestli mají potřebu prohladovět se k trvalým následkům a/nebo smrti, dámy, poslužte si.

Aby bylo jasno, nevadí mi to, jak se slečny (ne)stravují. Je mi upřímně ukradené, co provádí svému tělu. Nelíbí se mi ale, že se s tím chlubí na blozích. A víceméně tím lákají další slečny, aby to zkusily taky, protože 'hele, zhubla jsem za tejden dvě kila a cítím se tak lehká a sexy!'.

Ne, nebojte, nedělám si iluze, že anorexie se šíří výhradně díky sebevědomí postrádajícím náctiletým blogerkám. Moc dobře vím, že je tu i spousta dalších důvodů. Stejných, jako jsou ty, které nutí hezkou šedesátikilovou slečnu, jejíž tělo potřebuje maximálně trochu zpevnit, myslet si, že až bude v létě ležet někde na pláži, greenpeace se ji pokusí dostat zpátky do moře. Ne, tyhle blogy nemůžou za všechny anorektické dívky. Ale minimálně za část ano.

A i pokud jde o ty, které se nechytí na (zpočátku) rychlé výsledky a (údajný) báječný pocit vítězství a spadnou do toho samy, pro ANA blogy pořád znamenají velké nebezpečí. Protože dávají oněm nebezpečně hubnoucím slečnám pocit, že je s nimi všechno v pořádku. Že je naprosto normální vyhazovat jídlo oknem a po povinném obědu s rodinou prohánět tělo laxativy. Že není nic špatného na tom, když tělo dopují dietní colou, černou kávou a zeleným čajem, aby ho přiměly vůbec FUNGOVAT. Jak by to taky MOHLO být špatné? Přece nejsou jediné, co to dělají. A hele, tahle holka střídavě drží několikatýdenní hladovky už přes rok a ještě žije, tak co ty kecy o umírání, no?

A teď se přesně tyhle nebezpečné blogy propagují. Dívky s vážnou psychickou poruchou, která by je mohla snadno zabít, se ještě podporují. A jejich blogy jsou prezentovány jako dobré a kvalitní, jako vzor toho, jak má správný blog vypadat. A to přímo redakcí serveru blog.cz.

Nedělám si iluze o tom, že je to nějaký pokus upozornit na problém. Nemyslím ani, že se jedná o prostý projev naprosté demence a blogy byly vybrány víceméně omylem. Kdepak, já si moc dobře uvědomuji, že jde jen a jen o upoutání pozornosti, kontroverzi, vyšší zobrazování dotyčných blogů a zvýšení příjmů za reklamu. Koneckonců, to je na blog.cz klasická strategie. Někdy mám pocit, že zaměstnancům TV Nova je do hlavy vtloukáno, že špatná reklama je nejen taky reklama, ale je to dokonce ta NEJLEPŠÍ reklama. Jen se přiznejte, kolik z vás si libuje ve sledování stupidních pořadů jen proto, abyste pak mohli nadávat, jak jsou stupidní...

Ale skutečnost, že té strategii rozumím, neznamená, že s ní souhlasím. Ne, to mě dřív vynesou nohama napřed, než abych schvalovala propagaci něčeho takhle nebezpečného.

(Jen aby bylo jasno, k propagaci morbidní obezity se stavím stejně. A právě tak k propagaci užívání drog, alkoholismu, nadměrného kouření a čehokoliv dalšího, co vás může zabít, ať už to je nebo není legální. Protože tyhle věci si vychvalování nezaslouží.)

Bohužel vím, že nesouhlasit je asi tak to jediné, co s tím zmůžu. Chystám se ohledně té titulky napsat Standovi mail, ale upřímně pochybuji, že to k něčemu bude. Nebo že se vůbec obtěžuje odpovědět. Můžu jen doufat, že v příštím týdnu se takováhle extempore už neobjeví. Ne kvůli sobě. Spíš kvůli těm, co ještě sebe a svoje sebevědomí nenašli.

Já se k tomu svému vysněnému tělu (které má poněkud méně viditelných kostí a poněkud více viditelných svalů než anorektický ideál) budu dál pěkně plížit zlepšením jídelníčku, omezením tučných a smažených jídel (sladkého se pořád vzdát nedokážu) a usilovným cvičením s Jillian Michaels. A za projev silné vůle budu s dovolením považovat to, že se během workoutu vzlykajíc nesesunu k zemi.


Víc než dvakrát nebo třikrát...

25 komentářů:

  1. Ámen. Tak pod tohle se, holka, klidně podepíšu. Ba co víc, klidně to vytisknu, nadepíšu to slovem "Petice" a budu to roznášet mezi lidi a chtít po nich podpisy. Možná proto, že jsem tomu nikdy neporozuměla. Já sama mám na figuru vážně štěstí, protože můžu během toho svého "psacího projektu" sníst tři čokolády týdně a stejně nepřiberu ani deka. Při svém metru šedesát se držím přesně na padesáti kilo už zhruba poslední dva roky, ale zároveň se mi strašně líbí takové ty oplácanější holky. Ty křivky mi připadají prostě sexy, takže nevidím žádný rozumný důvod se jich zbavovat :)

    A vážně souhlasím s tím, že Rulc to dělá pro tu návštěvnost. Jen a pouze pro ni. Nesnáším ho kreténa. (A ano, naprosto si uvědomuju to, jak blbě to zní, když jsem stále na blogu.cz) Asi tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale křivky může mít i poměrně štíhlá holka, nemusí na to bejt právě baculatá. Já dřív měla normální postavu, ale křivky takový, že se mi o nich teď jenom zdá. Hlavní je poměr pas/boky, ne centimetrovej obvod... =D Jinak, já sníst tři čokolády za tejden, tak... No, asi bych nenakynula o pět kilo, ale rozhodně by se to projevilo. Klika, že zrovna ta čokoláda mi zas tolik nechutná... =D
      Jinak na tom, že nadáváš na Rulce a pořád jsi na blog.cz, nic není, já to taky dělala dlouho... Než jsem se konečně rozhoupala a přestěhovala se. =D

      Vymazat
  2. Ano, ano. Taky jsem se nad tím pozastavila a tak na to kliknu a říkám si... že by nějaký černý humor? A ejhle ono je to myšleno vážně! No, jestli e-mail nějak pomůže těžko říct, ale takovéhle vyvěšování nebezpečných návyků jako vzor by asi mělo mít od 'jedících ( žeroucích, v mém případě ) blogerů nějakou odezvu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem si jistá, jestli mu ta odezva nenahraje do karet. Aspoň pokud se bude odehrávat na blog.cz. Furt je to návštěvnost...

      Vymazat
  3. Jo.
    (Teda. Vážím něco kolem 47, 48 a matka mi opakuje, jak jsem mentální anorektička... Jím pořád něco!)
    Nechápu je. Nechápu.
    Teda, je to nejsnazší cesta k tomu, zhubnout. Ale nemá konec. Ne dobrý. Hmh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jíš, jen jsi od přírody hubená, je to v pohodě. Měla jsem kamarádku, co na posezení snědla skoro šišku štrůdlu nebo dva řádky nějaký buchty, zajedla to půlkou čokolády, zapila kakaem a prostě se to na ní nepodepisovalo. =D Ne, vážně nechodila zvracet, nebo tak něco. Prostě rychlej metabolismus...

      Vymazat
    2. Když jíš, je to přece v pohodě. ;) Taky jsem měla kamarádku, na jejíž postavě se nepodepsalo, když zbodla skoro šišku štrůdlu, zajedla ji čokoládou a zapila kakaem... =D

      Vymazat
  4. Tak tímhle článkem jsi mě dost překvapila - myslím hlavně tím, že Blog.cz podobné blogy vůbec propaguje. To není normální a už vůbec ne zdravé. Zajímalo by mě, jestli rodiče těch holek ví o jejich blogu a jejich stravování. Ale hádám, že ne, jinak by s tím snad něco udělali. I když... U mojí kamarádky se to taky začalo řešit až po tom, co zkolabovala a musela na nějakou dobu do nemocnice. Dostávala se z toho dost těžko, vlastně má do dnes docela problémy. Jelikož tedy z vlastní zkušenosti vím, jaké problémy ta anorexie působí, ještě víc nad Blog.cz nechápavě kroutím hlavou. Propagovat podobné stránky je hrozná nezodpovědnost.
    Zajímalo by mě, proč i ty holky něco podobného dělají. Vždyť jde hubnout i zdravě a člověk se při tom cítí mnohem lépe než při úplném hladovění. Ach jo. Stejně ten dnešní svět nechápu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože anorexie je mnohem snazší způsob hubnutí. Protože nejíst je pro ně stejně uspokojující, jako je pro mě mučit se cvičením. Potíž je v tom, že nejíst je rychlejší. Ta propagace mě nicméně taky hodně překvapila. Tohle je už moc zběsilej hon za senzací...

      Vymazat
  5. Pod tohle bych se podepsala. Je mi vcelku jedno, že ty holky si myslí, že "anorexie není nemoc, ale životní styl" (citace z jednoho blogu na titulce), ať si se svým tělem a životem dělají, co chtějí, dokonce i ty blogy bych překousla, normální člověk je ignoruje a ten, kdo ne, by se jistě k nějakému drastickému hubnutí dostal i tak. Ale to, že je vůbec dávají na titulku, to nepřekousnu. Ano, špatná reklama taky reklama a Nova se cítím řídí už řádku let. Chce se mi z toho brečet, ale co nadělám. Je 21. století a v televizi i na internetu je to jasně ukazováno...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, zas asi úplně všechny ty slečny by se k radikálnímu hubnutí nedostaly. Věřím tomu, že se najdou takový, který tohle napadne až při čtení pro ANA blogů a jinak by se o tom tak docela nedoslechly, nebo by to nebrali tak... přirozeně a jako by o nic nešlo.

      Vymazat
    2. No, s ohledem na ty dnešní časopisy pro teenagery si tím nejsem tak úplně jistá, ale je pravda, že pár lidí by se k tomu bez ana-blogů nejspíš nedostalo.

      Vymazat
  6. Souhlasím, souhlasím, souhlasím, když jsme to na titulce blogu viděla, tak jsem si myslela, že si už fakt musí dělat prdel... celkově nechápu blogy zaměřené na diety, byť jsou třeba zdravé, protože si nemyslím, že by někoho zajímalo, co kdo dneska snědl, ale tak jejich věc, já to ignoruju, ale tyhla pro ana blogy jsou zvěrstvo.... to co ty holky píší do článků je blbost... to jak se pak pod nimi v komentářích vzájemně podporují, je holá demence...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zase ty zaměřený na zdravý hubnutí a hlavně 'fit' blogy mám já docela ráda. Ale to je proto, že mě to prostě zajímá. A ten životní styl mě láká, jen se k němu budu muset trochu propracovat. Ale nezajímá mě ani tak, co kdo snědl, spíš jde o zdravý recepty a podobně... ;)

      Vymazat
  7. Tak tohle je vskutku kontroverzní téma. Anorexie je především duševní porucha a hubnutí je spíš symptom, každopádně je nebezpečná. Když se někdo rozhodne zhubnout, tak je mi to jedno, ale je mi líto těch lidí (kluci jí taky trpí), kteří to hubnou a stejně se cítí mizerně. Protože to má člověk dělat, proto, aby se cítil lépe, když už to podstupuje! Problém s blogy je v tom, že i když se ty holky navzájem podporují, fungují i jako deníček a to je jeden ze způsobů terapie proti této i podobným nemocem. První krok k uzdravení je totiž přiznat si, že nemoc mám a k tomu pomůže hlavně zašťourání se v minulosti. Ergo například pročtení archivu vlastních článků. Ale vydělávat na těchto blozích skrze reklamy a vůbec je odporný neetický hnus. Ať je nechá vegetit někde na okraji blog.cz nebo je zruší. Holky si stejně budou vést své deníčky na jiné doméně nebo budou trpět tajně.

    OdpovědětVymazat
  8. Nechápu, proč to cpou na titulku. Taky mám ze sebe mindráky, ale mám dost rozumu na to, abych věděla, že anorexií se můžu i zabít. Hrozné mi přijde, že ty slečny se chovají, jako by sežraly všechnu moudrost světa a že pravdu mají jedině ony. Využívat je ke zvednutí návštěvnosti je podle mě odporné.

    OdpovědětVymazat
  9. S kamarádkou jsme to nazvaly "modelky ála koncentrák"...

    OdpovědětVymazat
  10. Hrůza. S článkem naprosto souhlasím. Doufám, že nám sem pak napíšeš, co ti odepsal (jestli odepíše).
    RadunkaH2112

    OdpovědětVymazat
  11. To jsem nějak nepotkala. Odepsal Standa?

    OdpovědětVymazat
  12. Tohle je pro mě něco nepochopitelnýho.
    Já jsem od malička měla vrozenou podváhu a nemohla se jí zbavit. A to jsem jedla, šíleně. Jakože jsem třeba byla schopná sníst víc než kdokoliv z mé rodiny. Ale pořád jsem měla podváhu. Až tenhle rok jsem se vyhoupla na relativně normální váhu (sice na spodní hranici, ale pro mě je to úspěch) a mám konečně alespoň 43 kg. Sice je to málo, ale pro mě je to jako zázrak. Navíc jsem výškově celkem prťavá, takže....
    Nicméně já nikdy nechápala proč by se někdo s tímhle chtěl potýkat dobrovolně. Jasně, vím to teoreticky, ale stejně... Celý svý dětství jsem strávila slýcháním připomínek o tom jak mi lezou kosti, jak jsem určitě anorektička, jak je to nechutný-
    A teď anorexii propagují na blog.cz. Já věděla proč jsem odešla...

    OdpovědětVymazat
  13. Arvari, máš samozřejmě svatou pravdu. Jen idiot může propagovat ANA blogy. Tím, že je vypíchne na titulku, dává těm kozám najevo, že to, co dělají je správné. A to považuju za zločin.
    Samozřejmě, jak psal nahoře Storycollector, ty holky si budou své přiblblé blogy psát třeba jinde, tomu se nedá zabránit, ale dělat jim reklamu je nezodpovědné a nebezpečné.

    OdpovědětVymazat
  14. Máš pravdu. Svatou pravdu. Taky jsem podobný článek napsala k tématu týdne na blogu. A pod tohle se klidně můžu podepsat. A nechápu, jak jim někdo ještě může dělat reklamu.

    OdpovědětVymazat
  15. Řekla jsi vše, co mi běželo hlavou už několik týdnů.

    OdpovědětVymazat