pátek 1. března 2013

Gayové jsou fajn, ale do seriózní literatury je netahejte

Původní článek z 12. června 2012

Mezi náma, poslední dobou se vážně snažím nebýt výbušná potvora. Když mě něco naštve, tak v klidu dýchám, jsem zdvořilá a pořádně reaguju až když vychladnu.
Nechladnu.

Aby bylo jasno, neberu nikomu právo na vlastní názor. Nemusí se vám líbit gay tématika, nemusí se vám líbit číst intimní homosexuální scény. Klidně to řekněte, nemám s tím problém. Já zase nemusím těžší sado-maso. Ale neodsoudím knížku (nebo autora) jen proto, že se to tam vyskytuje.
Ne, to, že někomu vadí homosexualita, není to, co mě trápí, ani náhodou.
Způsob podání je.

Točí mě ta hloupá (ano, HLOUPÁ) představa, že do 'vážného' fantasy homosexualita nepatří, pokud tam nemá pořádné opodstatnění. Nemůže tam být jen tak. Pokud chcete psát gaye, pište si YA fantasy. A nezapomeňte na upíry. A nechte je šukat na sluníčku, protože 'All that glitters... is gay'. (Jak nás poučil Velvet Goldmine.)
Upřímně, jsem překvapená, že autorku rovnou neodkázali na psaní Harry Potter fanfiction. Jen tak pro jistotu. Aby ty fuj 'teplejší pasáže' v tištěné podobě otravovaly jen ty, co se kvůli nim obtěžují nažhavit tiskárnu.
Vadí mi to, že je knížka srážená dolů jen proto, že vybočuje z průměru jiným způsobem, než by podle někoho měla.
Dovolím si citovat část Wulfricova komentáře: "nudné fantasy a ještě ke všemu Slash?"
Ne. Nudné fantasy, které vybočuje právě tím slashem. Což se nemusí líbit každému. Ale ona drtivá většina věcí se nebude líbit KAŽDÉMU. A nedělají knížku horší.
Vznesla jsem v komentářích dotěrnou otázku, jestli by se něco změnilo, kdyby hlavní hrdina byl hrdinka. Sex a vztah by byl pořád neopodstatněný, je to tak?
Ale teď mě napadá ještě dotěrnější otázka.
Co by se stalo, kdyby v knížce byly hlavní HRDINKY?
Něco mi říká, že ty 'teplejší pasáže' by někteří pánové četli hned několikrát, a knížku přitom drželi jen v jedné ruce. If you get my drift.
A uvědomujete si, DOUFÁM, že lesbičky jsou taky homosexuální, že? Už je to míň fuj? Já si to myslela.

Ale tohle všechno bych ještě brala a dejme tomu překousla jako názor, který považuju za blbý, ale... Fajn. Názor. Ale něco mě přimělo vidět rudě.
Protože já si vážně nemyslím, že je potřeba každou autorku něčeho gay označovat za 'potrefenou yaoistku'.
Možná je to jen nevhodná volba slov, špatné vyjádření, nebo možná i klidně moje vztahovačnost, ale osobně tahle dvě slůvka považuji za silně urážlivá.
Zejména tu potrefenost.
Alergie na označení za yaoistku je jen a jen můj problém. Já jsem slashařka, vždycky jsem byla, vždycky budu. Netahejte na mě yaoi, nehledě na to, jestli to je nebo není totéž.
Ale 'potrefená'...
Ano, cítím se dotčená. Cítím se HODNĚ dotčená, když jsou autorky homosexuální literatury, mezi které patřím, označovány prakticky vzato za cvoky. Nebaví mě to.
Nechodím a neoznačuju jiné lidi za potrefené gothiky, hopery nebo fotbalisty jen proto, že mají rádi věci, co já nemusím. Zejména když dotyčného člověka ani neznám.

Ale možná jsem prostě jen moc svobodomyslná.
Možná jsem vážně cvok, když mi nevadí gay ani lesbické vztahy, když to beru jako naprostou přirozenost a pohlaví je prostě to poslední, co mě zajímá.
Když píšu gaye nebo lesbičky prostě jen podle toho, jak mi to Múza přihraje, protože hej, v životě homosexualita většinou závažné opodstatnění nemá, že ano.

A víte co? Nebudu se rozčilovat. Jdu se dívat na Velvet Goldmine.
Jelikož ano. Já mám taky ráda, když se mají dva muži rádi...

Dodatek z 1. 3. 2013

Víte, vlastně bych měla Wulfricovi za tu recenzi zcela upřímně a od srdce poděkovat. Kdyby ji nenapsal a tak šíleně mě nenaštval, nikdy bych nejspíš Nightrunners nevzala a nepřečetla si je. A to by byla vážně velká škoda. Protože ta série je absolutně, absolutně dokonalá. A já jsem na ní těžce závislá.

S odstupem bych se k původní recenzi vyjádřila asi následovně. Lynn NENÍ potrefená yaoistka.Vztah hlavních hrdinů je všechno, jen ne neopodstatněný. Ty ošklivý a fuj teplý scény (když se k nim po DVOU KNÍŽKÁCH pánové konečně dostanou) povětšinou končí u padání do postele. Občasný polibky, něžnosti a 'talí' VÁŽNĚ za teplý scény nepovažuju.

Ta série je dobrá. Prostě dobrá. A přísahám, že neznám dokonalejší literární pár, než jsou Alec a Seregil, zejména pak v těch dílech, co v češtině ještě nejsou.

A je mi tak nějak  jedno, co si o tom myslí nějakej homofobní puberťák. Protože...

Their lovemaking that night was fierce and full of need. Surging and tumbling, each got as good as he gave, leaving a few fingertip-shaped bruises and teeth marks in their wake. Afterward, they fell away from each other, sweaty and winded. A rare night breeze wafted in through the open window; cooled, Seregil rolled over and lay with his head pillowed on Alec’s smooth chest as Alec lazily stroked his hair the way that made him feel especially content. Seregil kissed the warm skin over his lover’s heart, savoring the salty taste and strong pulse beneath his lips.
If you die, I won’t be far behind.
Some emotions and thoughts traveled over the talimenios bond more clearly than others, or perhaps Alec knew him too well. Gently tugging a strand of Seregil’s hair, he murmured, “I’d wait for you at Bilairy’s Gate. Now stop worrying. I love you.”
“I love you, too, talí.”


-Lynn Flewelling - Casket of Souls

13 komentářů:

  1. Přemýšlela jsem o tom, jestli by v budoucnosti vůbec mělo cenu napsat knihu, která by v sobě měla právě homosexuální pár. Možná dva.
    I když zatím se zmůžu jen na povídky, chci napsat jeden dlouhý, souvislý příběh.

    Líbí se mi Tvá věta: "Něco mi říká, že ty 'teplejší pasáže' by někteří pánové četli hned několikrát, a knížku přitom drželi jen v jedné ruce."

    Chlapi mají rádi jen lesbičky, ale kluky ne-e. To mě na nich štve.

    A být označena za "potrefenou yaoistku" by mě taky pěkně namíchlo, moje povídky nemají s kreslenými seriály nic společného. (To mohou mí dva spolužáci potvrdit. :D)

    Říkám si, jestli bych neměla povinnou četbu ještě odložit a porozhlédnout se po těchhle knížkách, o kterých tu píšeš. :) Možná by přišla nějaká potrhlá Múza, co by mě zasypala horou inspirace. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Být tebou, nepoohlížím se. Vzniká na nich vážně dost těžká závislost. XD Ale jsou skvělý a vážně inspirativní, to zase jo... =)

      Pokud jde o knihu s homosexuálním párem, no, upřímně doufám, že by to cenu mělo. Momentálně mám rozepsanou věc, kde aspoň hlavní hrdina na pohlaví nijak zvlášť nehledí, mám v plánu jednu čistě gay věc (i když o 'páru' se tam nedá mluvit) a ještě jednu, kde gay pár je vpodstatě jako druhý hlavní...

      Vymazat
  2. Podobné názory ve mě podněcují představu, že jejich autor nebere homosexualitu vážně. Jako by gayové nebyli normální lidé a nemohli se tudíž vyskytovat v "normální" literatuře. Poněkud mě to uráží, protože s bisexuálama by to asi bylo podobné, pokud ne horší ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, on vlastně minimálně jeden z hrdinů po sexuální stránce JE bi... =D Ne, že by to recenzent odhalil... =D

      Vymazat
  3. Já teda nevím, jakých knížkách tu píšeš, jen bych se k těm knížkám obecně vyjádřila, že podle mého názoru je knížek s homosexuální tematikou málo a i to málo je špatně dostupný. Mi přijde. Ale to jen tak na okraj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stejná věc mi byla řečena už víc jak dva roky zpátky. 'Teplejch knížek je málo, a ty, co jsou, jsou buď starý, nebo blbý.' Otázkou je, jak to změnit... =/

      Vymazat
    2. Já ani nic nečetla, kromě Aimeé a Jaguár, tak nemůžu soudit no.
      http://lezz.cz/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=69&Itemid=101

      http://elfilms.cz/index.php/knihy

      Vymazat
  4. K literatuře popisující homosexuální páry žádné výhrady nemám. Nevyhledávám ji, ale taky mi nevadí.
    Z hlediska knih je to ale podle mě složitější. Hlavně pokud se knížka týká právě klučičího páru. Nedávno jsem mluvila s jedním nakladatelem a dostali jsme se na téma, jakou knihu by nikdy nevydal. Odpověď zněla právě text, který se věnuje této problematice. A proč? Protože lidi by to prostě nekupovali a prodělal by na tom. Myslím, že je to hodně způsobeno celkovým vnímáním těchto vztahů. Je v nás hluboce zakořeněno z dob dávno minulých, že muž je ten dominantní, silný. Z tohoto hlediska je vlastně přirozené, že si většina lidí neumí představit, že by dva takoví mohli tvořit pár. Kdyžto u žen je to něco jiného. Hodně v tom, dle mého, hraje i její role coby matky. Je to něco, co ženy dost spojuje pospolu, a už je zase ta historická představa postavená na jiných základech a ovlivňuje naše dnešní vnímání jinak než u mužů. (No a pak by se do toho dala zahrnout celá církev a že to bylo chápáno jako něco nečistého, proti Bohu. Ale to asi platí pro obě pohlaví, tudíž to neřeší otázku, proč je jedno vnímáno jinak než druhé.)
    Abych to nějak shrnula. Myslím, že tohle je něco, co se dá jen těžko změnit. Já třeba osobně v dílech mám většinou běžné vztahy a tyhle homosexuální řeším spíš hodně na pozadí hlavní dějové linie. K životu to patří, vyskytovalo se to, takže ve středověké fantasy to nemohu úplně vypustit, ale nikdy bych na tom nestavěla dílo. Možná jsem na to moc velký zbabělec :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco jinýho je řešit gay vztah jako primární věc v příběhu a něco jinýho je, když jsou hlavní postavy jen tak mimochodem homosexuální. ;) Vystavět příběh jen na té homosexualitě bych si netroufla...
      Pokud jde o ty nakladatele, v tomhle ohledu mám pocit, že je to zbytečná zbabělost. Lidí, co by literaturu s homosexuální tematikou kupovali, je podle mě dost. Je to teď docela populární téma a LGBT komunita taky není právě malá. Možná kdyby někdo našel tu odvahu, byl by ještě překvapený.
      Každopádně, já svoje psaní jen kvůli požadavkům nakladatelů měnit nehodlám. Koneckonců, nestane se nic horšího, než že po pár odmítnutích vydám knížky v menším počtu vlastním nákladem. Nebojím se, že bych je neprodala... =)

      Vymazat
  5. Když je někdo homofob, nemá číst knížky s touhle tematikou. Nepřijde mi nějak nevhodné psát o tom (vždyť se jen poohlédněme na úspěchy Páti a Lukyho :D). JÁ osobně bych uvítala více takových knih. A četla bych je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky bych je uvítala. A kupovala bych je, stejně jako jsem si koupila tuhle sérii. Knížek s homosexuální tematikou není nikdy dost... =D

      Vymazat
  6. Mě opravdu nevadí homosexuální vztahy. Hodně je vyhledávám takhle na blogu v příbězích, ale nevím jestli bych byla schopná napsat příběh hlavně o gayích. Už z toho důvodu, že mysl chlapa je pro mě jeden velkej otazník, takže všechny mé příběhy jsou většinou z pohledu ženského pohlaví. Dokonce teď píšu příběh o lesbičkách, ale do gayů se ještě pouštět nechci podle mě na to nejsem ještě připravená, protože chci, aby má díla byla dokonalá a realistická a nevím jestli by to splnilo to co mělo. Jinak homosexuální literatura a yaoi je úplně něco jiného. Tam je to postaveno na dominanci jednoho a podřazenosti druhého, což v homosexuální literatuře nemusí být. Hlavně mi yaoi seriály přijdou nepřirozeně nerealistické, což u příběhů nemusí vždy být.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zvláštní, ale já mnohem radši píšu z pohledu chlapa. Nějak jsem si na to už zvykla. Musí se to cvičit, cvičit, cvičit, ale dá se to zvládnout. A mě to baví. Hlavně gay páry, no. Ale každej holt radši píše něco jinýho... =)

      Vymazat