úterý 5. března 2013

Takže miláčkové dneska o...

Aby bylo jasno, momentálně mám chuť spáchat harakiri psacím perem. Protože to, co jsem musela napsat do nadpisu, je asi ta největší prasárna, kterou jsem v Gramatickém okénku zatím byla nucena spáchat. Ani mi to nešlo přes klávesnici...
No, konec fňukání, zkrátím to. K dnešnímu tématu, stejně jako k tomu minulému, mě přivedl jeden text, co se mi nedávno dostal do rukou. Text, ve kterém se tahle chyba vyskytovala víc, než by bylo záhodno. Je to vlastně docela nenápadná chybka, v běžném zápisku na blog se k ní moc nedostanete, ale v povídkách... Stručně řečeno, dneska si povíme něco o spojitosti oslovení a jistého interpunkčního znaménka. Správně, mluvím o čárce.


Víte, tohle by se vlastně dalo napsat docela jednoduše. Jediná věta by stačila. Jediná věta, kterou by měly češtinářky vtloukat do hlavy všem, jelikož tohle je v běžném životě o něco důležitější než to, že básnickému oslovení se jinak řekne apostrofa. (To není náhodný příklad, jen soukromá úchylka mojí bývalé češtinářky. Učila nás to tři roky.) Každopádně, věta, co vám vysvětli vztah oslovení a čárky, zní takto:

Oslovení se od zbytku věty vždy odděluje čárkou.

Nezní to těžce, pravda? A platí to jak pro jednoslovná, tak víceslovná oslovení.
A jakkoliv by to mělo být poměrně snadno pochopitelné, stejně si to radši ukážeme na příkladech, protože na příkladech se všechno vysvětluje nejlíp. Takže, oslovení můžeme do věty zasadit následujícími třemi způsoby.

1) Na začátku věty
Čárka bude za oslovením.
"Patriku, umyl bys laskavě to nádobí?"
"Duhová vlaječko, volá ti maminka!"

2) Na konci věty
Čárka bude před oslovením, za oslovením bude interpunkční znaménko ukončující větu.
"Začínáš nějak podezřele... rudnout, Luky."
"Už zase rande, ty moje malá zrzavá kurvičko?"

3) Uprostřed věty
Čárka bude před oslovením A za oslovením.
"Nechci nic říkat, Patriku, ale myslím, že mám v kafi korálek."
"Poslyš, slečno sekretářko, nemáš už bejt v práci?"

A jako doplňkové studium si můžete přečíst (pokud jste ho už nečetli, jistě) ještě článek pojednávající o čárkách a mezerách.

Tak, a to by bylo asi tak všechno, mí drazí. Pokračujeme zase příští týden.

1 komentář: