pátek 1. března 2013

Ji, jí, ni, ní... Proč jen ženský musí dělat potíže?!

Ten nadpis není tak docela od věci, jelikož problém, kterému se dnes v rámci gramatického okénka budeme věnovat, se vážně vyskytuje ve třetí osobě v ženském rodě, ale v mužském ne. Prostě ženský musí mít vždycky něco extra, že ano.

Nevím, jestli jste si toho někdy všimli, ale zaměňování 'ji' a 'jí' (potažmo 'ni' a 'ní) je jeden z největších nešvarů, na které můžete v blogosvětě narazit. Trpí jím dokonce i blogeři, u kterých byste to naprosto nečekali, blogeři, kteří jinak zvládají gramatiku takřka perfektně. Jako by velká část lidí měla pocit, že mezi 'ji' a 'jí' není rozdíl.
Jako obvykle... JE.

Takže, ještě si vzpomínáte, jak jsme si odůvodňovali rozdíly v 'mě' a 'mně'? Dnes to bude veskrze podobné. Zase tu máme jednu velmi jednoduchou pomůcku pro ty, co v tom mají tak trochu guláš, ale kteří se zároveň nechtějí učit zdůvodňování pomocí pádů. Ne, že by to v tomhle případě bylo s pády nějak složité, právě naopak. Stačí si zapamatovat, že ve čtvrtém pádě se to píše krátce, ve všech ostatních dlouze. Ale jestli jste jako já a s pády vás to prostě nebaví, následující přehled je přesně pro vás.
Tentokrát budeme nahrazovat pomocí příslušného tvaru magického ukazovacího zájmena 'ta'. Ano, a samozřejmě pomocná věta opět nemusí (a nebude) dávat smysl.

JI, NI (ještě jednou, 4. pád)
Nahradíme si zájmenem 'TU'. Krátké zájmeno, krátká samohláska.
"Uškrtím ji/jí, jestli to ještě jednou napíše blbě." -> "Uškrtím TU, jestli to ještě jednou napíše blbě." -> Správná varianta zní: "Uškrtím JI, jestli to ještě jednou napíše blbě."
"Pro ni/ní bych vraždil." -> "Pro TU bych vraždil." -> Správná varianta zní: "Pro NI bych vraždil."

JÍ, NÍ (2., 3., 6. a 7. pád)
Nahradíme si zájmeny 'TOU', 'TÉ'. Dlouhá zájmena, dlouhá samohláska.
"Ji/jí se to začíná pěkně zajídat." -> "TÉ se to začíná pěkně zajídat." -> Správná varianta zní: "JÍ se to začíná pěkně zajídat."
"S ni/ní se nedá vydržet." -> "S TOU se nedá vydržet." -> Správná varianta zní: "S NÍ se nedá vydržet."

Zapsat, zapamatovat, používat. A vědět i o půlnoci a v polospánku. Jestli tedy nechcete, aby mi jednoho dne už vážně přeskočilo...

1 komentář: