pátek 1. března 2013

Takže,mí milí,musím vám říct něco...důležitýho.

A schválně, kdo uhodne, co to je. Ne, nechci, abyste to vyvěštili. Jen se mrkněte na nadpis. Pokud na něm nic špatného nevidíte, asi máme problém.
Dnes si totiž povíme jednu takovou docela důležitou věc týkající se interpunkce.


A to sice to,že tak,jak píšu právě teď,případně jak jsem psala v nadpisu,se,zlatíčka,prostě nepíše.A vážně upřímně doufám,že TEĎ už to vidíte naprosto všichni.

Interpunkce je jedna z věcí, se kterou má problémy skoro každý. Větší nebo menší, ale vážně, najde se vůbec někdo, kdo ji umí pořádně? I já v ní místy trochu plavu. Vtip je v tom, že přesně díky tomu značnou část oněch chybek vcelku úspěšně utajíte. Až na jednu. Zrovna tu, které se dá vyhnout zdaleka nejsnáz. A ZROVNA tu, která většinu lidí, co po vás něco budou číst, praští do očí silou profesionálního boxera v těžké váze. Tu, která vás v jejich (silně bolejících) očích pasuje do role vola, co si není schopný zapamatovat...

ŽE ZA INTERPUNKČNÍMI ZNAMÉNKY SE PÍŠE MEZERA.

Když píšete dvě věty, mezi tečkou (vykřičníkem, otazníkem, trojtečkou) první a velkým písmenem druhé bude mezera. (Vážně? Ano! Vážně. I když... Ne. Vážně.)

Když píšete větu obsahující čárku, mezi čárkou a prvním písmenem dalšího slova bude též mezera. (Ano, samozřejmě, že i to myslím vážně.)

A nakonec, pokud zrovna nevyjadřujete čas (21:46) , i za dvojtečkou se píše mezera. (Pro představu: takhle.) Pokud chcete vyjádřit poměr, skóre, dělení nebo něco na ten způsob, dvojtečka se dokonce odděluje z obou stran. (3 : 0)

Ale POZOR, jak jste si už asi všimli, u ZÁVORKY se to má trochu jinak. Závorka se mezerami odděluje od zbytku textu, ale její obsah je na závorku 'nalepený'. (Vážně vám to ještě musím předvádět? No, stejně jsem to udělala.)

Těžké? Taky si myslím, že ne. A věřte, že když se tohohle budete držet, vaše texty se rázem stanou mnohem lepším počtením...