úterý 19. března 2013

Dívky šli napřed a chlapci běžely za nimi

Tak jo, zase jednou mám po vyťukání nadpisu silnou chuť se zaječením proskočit oknem. Jen škoda, že by mi to, vzhledem k tomu množství sněhu venku, dost patrně k ničemu nebylo. Ale teď zcela vážně. Kdo si v titulku článku nevšiml žádné gramatické chyby, ten ať mi laskavě sdělí svou adresu. Pošlu nakvašenou Múzu. Tohohle jste si museli všimnout prostě všichni, takže všichni už nepochybně víte, čemu se bude dnešní díl Gramatického okénka věnovat. Je to téma, které jsem hodně dlouho odkládala, ač je vlastně naprosto zásadní. Téma shody přísudku s podmětem.

Tohle je něco, v čem chybuje víc lidí, než by bylo záhodno. Samozřejmě, že chápu, že člověk se někdy prostě upíše (taky se mi to stává, většinou když mi mozek jede rychleji než prsty, a vždycky pak skučím a ptám se sama sebe, jak jen jsem mohla), ale jsou jedinci, u kterých o nějaké upsání se skutečně nejde, protože to by se museli upisovat v každé druhé větě. Tito jedinci jsou schopní pro stejný podmět použít v přísudku jak tvrdé, tak měkké i, a to klidně v rámci jediného řádku. Proč? No protože to jednoduše střílí od boku.

A co se dá udělat pro to, aby střílet nemuseli? Přečíst si tenhle článek by bylo docela fajn. Držte si klobouky, jdeme si zase jednou vysvětlovat učivo třetí třídy. Jupííí!

Na úvod by bylo asi záhodno vysvětlit si, co je vlastně podmět a co je přísudek. Představte si úplně jednoduchou větu 'Patrik se zamyslel'. 'Patrik' je podmět, 'zamyslel se' je přísudek. Zkrátka, podmět je podstatné jméno v prvním pádu, přísudek je sloveso dané věty. Stručně řečeno.

Daný příklad je v jednotném čísle, ano. Ale předpokládám, že se shodou v jednotném čísle nikdo z vás problém nemá, pravda? Problém nastává tehdy, když je podmětů víc. V překladu 'Patrik a Lukáš', nebo prostě jen 'kluci'. A přesně tomu množnému číslu se pověnujeme na následujících řádcích.

Zapamatujte si, všechno se odvíjí od toho, v jakém rodu je PODMĚT.

Podmět v rodu MUŽSKÉM ŽIVOTNÉM
Přísudek končí VŽDY na -I.
Patrik a Lukáš spolu bydleli už půl roku, když... (To víte, že vám to vyzvoním...)

Podmět v rodu MUŽSKÉM NEŽIVOTNÉM
Přísudek končí VŽDY na -Y.
V Patrikově nočním stolku se nacházely čtyři různé lubrikanty.

Podmět v rodu ŽENSKÉM
Přísudek končí VŽDY na -Y.
Obě sousedky se často modlily za Patrikovu duši.

Podmět v rodu STŘEDNÍM
Přísudek končí (skoro) VŽDY na -A.
Okna zůstala po celou dobu otevřena dokořán.
POZOR! Ačkoliv 'dítě' je v jednotném čísle rodě středního, v množném čísle jsou to 'ty děti'. Pročež nenapíšeme 'děti šla', ale 'děti ŠLY'.

A když je těch rodů víc?
No, v tomhle případě je to kapku složitější. Základní pravidlo zní, že mužský životný rod má přednost před mužským neživotným a ženským rodem, a ty zase před rodem středním. Co že to znamená?
Když budou na louce mravenec, kráva a kuře, pak 'mravenec, kráva a kuře byli'.
Když tam bude jen kráva a kuře, pak 'kráva a kuře byly'.
Když tam budou jen kuřata (a případně ještě housata), tak samozřejmě 'byla'. Ale pozor, kuře a house 'byly'.
Tematika několikanásobných podmětů je poněkud složitější, ale tohle je základ, co by vám měl stačit. Další detaily si můžete přečíst kupříkladu ZDE.
Ale jestli se vám nechce, prostě si zapamatujte, že pakliže se ve skupince nachází aspoň jedna osoba mužského rodu životného, přísudek vždy končí na -I, v opačném případě většinou na -Y. Takže, milé slečny, s přítelem 'jsme šli', kdežto s kamarádkou 'jsme šly'. Chlapci to mají o něco jednodušší, ti 'šli' s kýmkoliv, pokud tedy nechtějí vyvolat pár nepříjemných otázek stran své sexuální identity. Jasno?

Doufám, že jasno. Prosím, řekněte, že jasno. Jestli ještě jednou uvidím, že něčí vlasy 'byli hrozně polámané', přísahám, že budu mít infarkt...

14 komentářů:

  1. Normálně Gramatické okénko jen tak prolítnu a omrknu příklady, protože něco novýho jsi mi sdělila prakticky jen u těch nadpisů (už zmlkni, Anyjo, nemusej všichni vědět, jak jsi geniální a namyšlená) a u tří teček (stejně hodlám plýtvat a přetečkovávat dál), ale dneska jsem četla fakt pozorně, protože mě tvůj humor naprosto zabíjí :D

    "Chlapci šli s kýmkoliv." -> jo, někteří z mého okolí (by) šli určitě s kýmkoliv :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, i chlapci můžou být kurvy. (Že, Patričku... XD)

      Vymazat
  2. Humorně jsi to podala. :) Naštěstí s tím promlém nemám, doufám, že se infarktu vyhneš, kdo by pak za tebe tak skvěle psal? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, snažím se to nepsat jen jako suchou teorii. =D Ehm, no, a skvěle psát umí dost lidí... =D

      Vymazat
  3. Nám učitelka vždycky říkala: "Ženský jsou jenom skříně. Když je miliardy krásných ženských se čtyřkama prsama a jeden ošklivej hrbatej chlap, tak stejně ten chlap má přednost a oni šli s měkkým i. Ženský jsou prostě jenom skříně." Vždycky mě to strašně pobavilo. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Občas se taky upíšu, ale snažím se to psát dobře všude. Nikdy jsem na to v češtině nechybovala, tak se snažím i v mluvě atd. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upsání beru. Říkám, mně se to taky stane. Až když je vidět, že ten člověk se o i/y rozhoduje metodou ententýky, je to problém... =D

      Vymazat
  5. Tohle vyvěsit na každou stránku internetu, není možné, aby tolik lidí psalo zrovna v tomhle takové KRAVINY.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi tomu nechce věřit, když se to vážně poprvé učí na prvním stupni a opakuje se to víceméně aź do maturity. Ale problémy s tím má lidí překvapivě hodně. Každopádně, klidně to vyvěšuj, kde tě to jen napadne... =D

      Vymazat
  6. Tvoje gramatická okénka a všechno, co tu souvisí s duhovou vlajkou (takže prostě všechno) mě tak nadchlo... NadchlO, že jo? Nebo snad ne? -_o No prostě tak mě genialita tohoto blogu vzala, že jsem na tvou počest nakreslila to, co zlý čaroděj z komiksu doopravdy chce. A to syce nikoliv princeznu, ale prince, muhahaha. (Nechtěla jsem psát ty vykřičníky, aby to nevypadalo, že jsem šílená. Ale ono je to asi jedno, protože se mi to stejně nepodaří ututlat. MUHAHAHA!!!!!!!!!)

    OdpovědětVymazat
  7. Jen tak pro pořádek, jsem ta osoba odsud: http://reach-out-and-touch-faith.blog.cz/
    Ono to teď vypadá trochu jako reklama, že jo? Ale je to jenom upozornění na můj velkolepý výtvor vzniknuvší na tvou počest, takže to se nepočítá.

    OdpovědětVymazat